Και όχι μόνο αυτό, αλλά τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν φήμες στην αγορά για ένα νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, ενόψει των Ευρωπαίκών stress tests. Σημειωτέον, ότι η… γκρίνια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχει ξεκινήσει από την έκθεση του ΔΝΤ. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε περίπου κατά 2%, κλείνοντας κάτω και από τη στήριξη των 1.245 μονάδων και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 1.243 μονάδων και όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί προσπάθεια για να προσεγγίσει η αγορά τις 1.305 μονάδες, δηλαδή την αντίσταση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι ξένοι ψάχνουν να βρουν έναν ισχυρό λόγο για να πιστέψουν στο σενάριο του Greekovery, το οποίο ανακόπηκε λόγω των εκλογών και αποτελεί στοίχημα το πότε θα «επανασυνδεθεί».
Μεταβλητότητα που ενδεχομένως διαρκέσει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, «βλέπουν» οι παράγοντες της αγοράς στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, το οποίο συμπίπτει με την επίσκεψη του επικεφαλής της JP Morgan κ. Jamie Dimon, o ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, το οικονομικό επιτελείο και τις διοικήσεις των τραπεζών.
Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους ξένους προκειμένου να καταστεί εφικτή μία ακόμα έξοδος της χώρας στις αγορές με πιθανότερο σενάριο αυτό της έκδοσης επταετούς ομολόγου μέχρι 3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι διακρατούν ρευστότητα, με τον τζίρο να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. εξαίρεση η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής λόγω του rebalancing με αφορμή την είσοδο της Alpha στον Eurostoxx) εκφράζοντας ταυτόχρονα και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο λόγος που οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί συνδέεται αφενός με την διάθεση της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα στις αγορές. Αυτό μπορεί να έγινε τον περασμένο Απρίλιο για ποσό 1,5 δις. ευρώ, προκειμένου να ωφελήσει την κυβέρνηση επικοινωνιακά, ωστόσο δεν απέδωσε, λόγω της υποχώρησης των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
Εκείνο το οποίο θα ευνοούσε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και την επανασύνδεση της αγοράς με το ανοδικό σενάριο, δεν είναι άλλο από τη θεσμοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, όπως η «μικρή ΔΕΗ» ή οι εταιρείες ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ, δεν αφορά τόσο το Δημόσιο, ως προς το σκέλος των εσόδων, αλλά τη ΔΕΗ, αφού ο Διαχειριστής αποτελεί θυγατρική της Επιχείρησης, οπότε τα έσοδα από την πώληση του 66% θα κατευθυνθούν στα ταμεία της για τη μείωση του δανεισμού της. Ακόμα και η πώληση του ΑΔΜΗΕ πάντως, θα έδινε θετικό σήμα στις αγορές, αν και υπάρχει το προηγούμενο της ΔΕΣΦΑ και βεβαίως το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Gazprom.
Δηλαδή, οι ξένοι ψάχνουν να βρουν έναν ισχυρό λόγο για να πιστέψουν στο σενάριο του Greekovery, το οποίο ανακόπηκε λόγω των εκλογών και αποτελεί στοίχημα το πότε θα «επανασυνδεθεί». Πέρα από τις διαρθρωτικές αλλαγές, στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο του Χ.Α. στον Αστέρα της Βουλιαγμένης την περασμένη Παρασκευή, διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ξένους επενδυτές είναι απολύτως ενημερωμένοι για τα πολιτικά σενάρια στη χώρα μας και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο με αφορμή α) τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, και β) την ανάδειξη ισχυρής πλειοψηφίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εντολές αγορών έχουν παγώσει, καθώς οι ξένοι έχουν στην άκρη του μυαλού τους, να υπάρξει κάποιο ατύχημα, είτε λόγω εκλογών, είτε λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης, είτε λόγω των Ευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests τον προσεχή Νοέμβριο.
Άλλωστε, σύμφωνα με σημερινό report η RBS εκτιμά ότι το λεγόμενο OSI, δηλαδή η επιμήκυνση χρέους με τη μείωση των επιτοκίων, δεν θα επαρκέσει για να καταστήσει το χρέος της χώρας διατηρήσιμο.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν είναι ρεαλιστικό να προσδοκά κανείς ότι η οικονομία της θα κινηθεί με ρυθμό υψηλότερο του 4% σε ονομαστικό επίπεδο και κατά συνέπεια θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 4% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί ένα νέο κούρεμα με την παραδοσιακή έννοια του όρου.
Με πτώση 4,79% η Alpha Bank στα 0,695 ευρώ που πλησιάζει πλέον τη στήριξη των 0,68 ευρώ. Διακίνηση 12,8 εκατ. τεμαχίων με τον τζίρο να φθάνει 18 εκατ. ευρώ.
Στα 1,66 ευρώ με πτώση 1,19% η Τράπεζα Πειραιώς με όγκο 10,3 εκατ. τεμαχίων και τζίρο της τάξης των 17 εκατ. ευρώ, με πτώση 2,48% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 2,75 ευρώ, με τη στήριξη να βγαίνει για τη μετοχή στα 2,50 ευρώ και τον τζίρο στα 26,8 εκατ. ευρώ.
Στα 0,385 ευρώ με πτώση 3,02% η Eurobank, που εμφανίζει το μεγαλύτερο όγκο - της τάξης των 37,5 εκατ.- με τον τζίρο να ξεπερνά τα 14,5 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι απώλειες της Folli Follie, οι οποίες ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το 11% με χαμηλό ημέρας τα 29,71 ευρώ και κλείσιμο στα 31 ευρώ (-7,46%). H εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη της διάθεσης, από την 100% θυγατρική της FF Group Finance Luxembourg SA, των εγγυημένων ανταλλάξιμων τίτλων ποσού 249,5 εκατ. ευρώ λήξης το 2019.
Mικρή πτώση 0,35% στα 11,55 ευρώ για τη ΔΕΗ, πτώση 2,5% στα 12,85 για τον ΟΠΑΠ με τη στήριξη στα 12,60 ευρώ. Με πτώση 3,9% στα 13,29 ευρώ η ΜΕΤΚΑ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr