Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση από τη στιγμή που δεν διασπάστηκαν ανοδικά και μάλιστα με "φόρα" οι 1.305 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν κρίσιμη αντίσταση, ο δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 1.245 μονάδες. Στελέχη εισηγμένων με γνώση της συμπεριφοράς των ξένων επενδυτών τον τελευταίο χρόνο στο Χ.Α., σχολιάζουν ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, έχουν παγώσει τις εντολές αγορών για το Χ.Α.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters σήμερα, κάνουν λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, η οποία κινείται έχοντας την άκρη του βλέμματός της στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν δεν υπάρξει συναίνεση με την αντιπολίτευση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ή των διευκολύνσεων των κοινωνικών ομάδων αναφορικά με τους φόρους, χωρίς όμως, η τρόικα να έχει δώσει το «πράσινο φως».
Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η κατάθεση του οποίου αναμένεται για την ερχόμενη Πέμπτη έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα, με σημαντικό αριθμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ζητούν ενημέρωση –και την έχουν- από το Μαξίμου, λέγοντας πως αν γίνουν κάποιες «μικροαλλαγές», θα το ψηφίσουν. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με την αγορά, δείχνει ότι η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αν προχωρήσει μέχρι τέλους ελλοχεύει ο κίνδυνος των κοινωνικών αντιδράσεων.
Την ίδια ώρα, η πτώση της αγοράς, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές δείχνει και κάτι ακόμα και το οποίο εγκαίρως έχει επισημάνει το «R». Ότι οι ξένοι δεν είναι και τόσο θετικοί στο ενδεχόμενο νέας εξόδου της χώρας μας στις αγορές. Οι ίδιοι μιλούν για κόπωση των Ελληνικών τίτλων μετά το μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων εκ μέρους εισηγμένων και τραπεζών από την αρχή του χρόνου, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας χρειάζεται να θεσμοθετήσει κι άλλα προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση των 2 δις. των δανειστών, αλλά και για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η έκδοση της Eurobank, η οποία πήγε εξαιρετικά, παράγοντες της αγοράς μιλούσαν για υπερκάλυψη τρεις φορές κι αυτή διαμορφώθηκε στις δύο, ενώ το επιτόκιο έκλεισε υψηλότερα από την αντίστοιχη έκδοση της Alpha. Επιπρόσθετα, την έξοδό τους σχεδιάζουν Μυτιληναίος, Τιτάνας και Folli Follie, εταιρείες οι οποίες θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν ένα καλό momentum, το οποίο προς το παρόν δεν είναι και τόσο καλό. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που οι ξένοι έχουν βάλει stop στις εντολές αγορών για το επόμενο διάστημα στο Χ.Α., αναμένοντας πρώτ’ απ’ όλα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Μεγάλες ήταν και σήμερα, στο μεταξύ, οι απώλειες της Πειραιώς 6,67%, στο 1,68 ευρώ και τις φήμες για το placement του ΤΧΣ να δίνουν και να παίρνουν, ενώ η Fitch δεν αναβάθμισε τις καλυμένες ομολογίες της τράπεζας, όπως έπραξε για ΕΤΕ, Alpha και Eurobank. Πιέσεις βγήκαν και στα Folli Follie κατά 2,62%, μετά τα υψηλά έτους στα 34,40 ευρώ, υποχωρώντας τη Δευτέρα, στα 33,50 ευρώ. Απώλειες πάνω από 3% για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος έφτασε να φλερτάρει με τα υψηλά έτους των 13,65, υποχωρώντας στα 13,19 ευρώ. Πιέσεις 2,87% για την ΕΥΔΑΠ, στα 9,47 ευρώ, καθώς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς την ιδιωτικοποίησή της. Πτώση 2,67% για την Alpha, στα 0,73 ευρώ, 2,46% για την Eurobank και λιγότερο 0,70% για την Εθνική. Αναλαμπές για Ιντραλότ που ενισχύθηκε οριακά στα 2,08 ευρώ και Βιοχάλκο στα 4,41 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr