Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας. Επίσης, αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Μαξίμου, είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.
"Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο", έλεγαν κυβερνητικές πηγές. "Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου", τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ. Η σύσκεψη, πάντως, αποφασίσθηκε, μετά τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλου πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα.
Να θυμίσουμε ότι όπως έγραφε το "R", πηγές από το ΠΑΣΟΚ σημείωναν τις προηγούμενες μέρες, ότι «δεν πάμε στα τυφλά να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα», θέτοντας σειρά ζητημάτων, όπως το τίμημα πώλησης της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, η μείωση της τιμής του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας κλπ.
Να σημειωθεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πραπαιτούμενο για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Από τη ΝΔ έχει οριστεί εισηγητής ο Κωνσταντίνος Σκρέκας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανάσιος Πετράκος.
Aπεργίες
Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.
Το σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».
Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».
Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).
Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr