Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, έναντι 6,06 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 546 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών.
Η τελευταία οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές, δεδομένου ότι, οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, έμειναν σχεδόν στάσιμες. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 220 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 661 εκατ. ευρώ στα 2,75 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και λιγότερο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 27,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, στα 900 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 21,1%, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 26.9%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 249 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,1 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 485 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).
Τον Απρίλιο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,16 δισ. ευρώ, έναντι 1,15 δισ. ευρώ του Απριλίου 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr