Είναι ενδειτικό ότι τα μεγάλα θύματα μετά τους μισθωτούς που επλήγησαν βάναυσα τα τελευταία χρόνια, είναι τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να... κρύψουν εισοδήματα, Έτσι, ενδεικτικά, ένα ελεύθερος επαγγελματίας που έχει δηλώσει 9.000 ευρώ εισόδημα καλείται να καταβάλει σχεδόν το 40% σε φόρο (εξαιρουμένου του ΕΝΦΙΑ), λόγω της κατάργησης από φέτος του αφορολογήτου, επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολής φόρου για το 2015 και πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ).
Αυτό μόνο για φέτος... Καθώς στη διάρκεια αυτής της τετραετίας αυξήθηκαν οι φόροι έως και 41,2%. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των φόρων μεταφράζεται από 100 έως και 10.300 ευρώ ανά κατηγορία εισοδήματος. Πέρα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο δημόσιο με εισόδημα έως 1.000 ευρώ το μήνα, πλήρωσαν μέχρι τώρα το... μάρμαρο. Υποχρεώθηκαν να... καταθέσουν στην εφορία τον έναν από τους δεκατέσσερις μισθούς για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή τον ένα από τους δώδεκα για όσους υπηρετούν στο δημόσιο. Αλλά και για ένα φορολογούμενο που το 2010 δήλωνε στην εφορία εισόδημα 60.000 ευρώ το χρόνο πλήρωνε φόρο 14.245 ευρώ. Για το 2013 ο φόρος αυτός εκτινάχθηκε στα 18.500 ευρώ.
Το μαύρο αυτό σκηνικό για τα ελληνικά νοικοκυριά περιγράφει πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας( ΤτΕ) αλλά και στοιχεία σχετικά με τη μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης που διαβίβασε την Πέμπτη στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι εργαζόμενοι στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν φθάσει κατά μέσο όρο να παίρνουν μισθό μικρότερο κατά 682 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι επέλεξαν να κάνουν "καριέρα" στον ιδιωτικό κλάδο, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 20,4%. Βέβαια εκτός από το 1,5 εκατομ. των ανέργων...
Η έκθεση της ΤτΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος:
- Το 31% έφθασε το «μαχαίρι» στο κονδύλι της μισθολογικής δαπάνης στην κεντρική διοίκηση την περίοδο 2009-2013.
- Μείωση της τάξεως του 20% σημείωσε η μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης το 2013 σε σχέση με το 2011.
- Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από το μνημόνιο αφού οι περικοπές τις οποίες υπέστησαν έφτασαν το 29,1%. Οι μισθοί στις τράπεζες «κουρεύτηκαν» κατά 18,2%.
- Μεγάλα θύματα είναι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχασαν το 20,4% των αποδοχών τους. Το 2013 οι μέσες αποδοχές τους συρρικνώθηκαν κατά 7,4%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 4ετίας.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr