Το καθαρό δημόσιο χρέος είχε κορυφωθεί το 2013 στο 173% του ΑΕΠ. Επίσης, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία σωρεύουν και οι τρεις χρέος μεγαλύτερο της ετήσιας παραγωγής τους, αλλά αναμένεται μείωση από το 2015. Ωστόσο, η Ελλάδα αναμένεται να ικανοποιήσει τα κριτήρια της δημοσιονομικής συνθήκης της Ευρώπης για έλλειμμα 3% στον προϋπολογισμό μέσα στο 2014, αλλά η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα το επιτύχουν πριν το 2016.
Αυτά προκύπτουν από την τρίτη έκδοση της έρευνας «Το μέλλον της Ευρώπης», η οποία αντλεί οικονομικά και επιχειρησιακά στοιχεία από την International Business Report (IBR) της Grant Thornton, με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση δημοσιονομικού χρέους. Η έρευνα εστιάζει σε τρεις κύριους τομείς: Ανάκαμψη, ενοποίηση και επέκταση.
Το 2013, η συγκεκριμένη έρευνα αναφερόταν στη στασιμότητα που επικρατούσε στην Ευρώπη με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην αύξηση της ανεργίας και στις επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές, οι οποίες περιόριζαν την αγοραστική δύναμη των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των κυβερνήσεων.
Ωστόσο, δώδεκα μήνες αργότερα η εικόνα είναι πιο φωτεινή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει μέτρια ανάπτυξη το 2014: Τα επίπεδα της ανεργίας και του χρέους μειώνονται, ενώ η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνονται. Η αλλαγή, όπως επισημαίνεται, είναι ίσως πιο έντονα αισθητή στις χώρες εκείνες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την κρίση.
Η Ιρλανδία έχει εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων είναι στα ύψη. Η Πορτογαλία και η Ισπανία εξέρχονται από την κρίση. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι, παρά τις παραπάνω βελτιωμένες προοπτικές, παραμένουν ακόμη αρκετές προκλήσεις για τους κατά τόπους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.
Ο αποπληθωρισμός είναι μία βασική ανησυχία, με το ποσοστό του πληθωρισμού να πέφτει σε μόλις 0,5% τον Μάρτιο, πολύ χαμηλότερά από το στόχο του 2%. Το γεγονός αυτό υποδαυλίζει τους φόβους για στασιμότητα Ιαπωνικού τύπου, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές καθυστερούν στις πληρωμές με την προσδοκία μείωσης τιμών και τα δάνεια γίνονται πιο ακριβά σε πραγματικούς όρους, ασκώντας πίεση στην ικανότητα των χωρών να εξυπηρετήσουν τα κύρια χρέη τους.
Η ανάκαμψη στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε, τελικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Έκτοτε, έχει επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή και σταδιακά εξισορροπείται. Η παραγωγή στην ευρωζώνη συνολικά, το περασμένο έτος, μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ στην ευρύτερη ΕΕ αυξήθηκε κατά μόλις 0,1%.
Οι προοπτικές, όμως, για το 2014 φαίνονται πολύ καλύτερες. Η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2%, επιταχύνοντας στο 1,8%, το 2015, ενώ η ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη πιο γρήγορα κατά 1,5% το 2014 και κατά 2% το 2015.
Η Ελλάδα είναι η πιο χρεωμένη οικονομία της Ευρώπης, αναλογικά με το μέγεθός της, αν και η κυβέρνηση αναμένει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα (προ πληρωμής τόκων). Το καθαρό δημόσιο χρέος είχε κορυφωθεί το 2013 στο 173% του ΑΕΠ. Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, σωρεύουν και οι τρεις χρέος μεγαλύτερο της ετήσιας παραγωγής τους, αλλά αναμένεται μείωση από το 2015.
Η βελτίωση στην αγορά εργασίας τείνει να υπολείπεται της ανάκαμψης, καθώς οι επιχειρήσεις λειτουργούν με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και περιμένουν να υποχωρήσει η αβεβαιότητα, πριν ξεκινήσουν νέες προσλήψεις. Σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, εξαιτίας της αυστηρής νομοθεσίας, η οποία καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να απολύσουν προσωπικό.
Συνεπώς, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη θεαματική βελτίωση που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ισπανία παραμένει αρκετά δύσκολη, αφού περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους του ενεργού πληθυσμού και ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Όμως, αναμένεται σταδιακή βελτίωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η δύναμη της ανάκαμψης αποδεικνύεται επιπλέον, μέσω της ανανεωμένης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στις προοπτικές της οικονομίας.
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων στην ΕΕ ανέβηκε στο 37%, το 1ο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το 21% του 4ου τριμήνου του 2013 και με το μόλις 2% της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Στην ευρωζώνη, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, στο 25%.
Παράλληλα, η υποστήριξη των επιχειρήσεων για το ευρώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. To 93% των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη επιθυμεί την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος και το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό από πέρυσι. Το 75% των επιχειρήσεων θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας τους στο ευρώ θετική και μόνο το 9% θέλει να φύγει από το ενιαίο νόμισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr