Ανησυχία για περίοδο έντονης εσωστρέφειας στην αγορά και την οικονομία εκφράζουν Έλληνες διαχειριστές, με αφορμή τις εξελίξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, την έξοδο της χώρας στις αγορές για δεύτερη φορά από τον περασμένο Απρίλιο και την εικόνα μεταρρυθμιστικής κόπωσης που εμφανίζει η κυβέρνηση. Εξελίξεις, που ενδεχομένως να πάνε ακόμα πιο πίσω τις θετικές αξιολογήσεις της χώρας μας από τους οίκους Moody’s και S&P που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εγχώριων διαχειριστών, η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει έτοιμη από… χθες για να επιχειρήσει νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά δεν έχει πείσει τι θα κάνει τα λεφτά που θα δανειστεί. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επταετές ομόλογο, ύψους 3 δις. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία.
Επίσης, το κλίμα αναμένεται να χειροτερέψει στη χώρα μας από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος άναψε το πράσινο φως για να τραβήξουν οι τράπεζες τον σωλήνα από τις προβληματικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μειώσουν τις επισφάλειες τους από τα κόκκινα δάνεια. Εξέλιξη, που αν πραγματοποιηθεί by the book από τα πιστωτικά ιδρύματα, χιλιάδες επιχειρήσεις, ακόμα και εισηγμένες εν μια νυκτί ή θα περάσουν στις τράπεζες, ή θα πουληθούν, ή θα κλείσουν, αυξάνοντας το πρόβλημα της ανεργίας, επιτείνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική ένταση, με συνέπεια να προκληθούν τριγμοί στον κυβερνητικό σχηματισμό υπό τον κ. Α. Σαμαρά.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με το πέρας των Eυρωπαϊκών stress tests. Μάλιστα, λέγεται ότι αυτό το θέμα κυριάρχησε στο γεύμα της περασμένης Τρίτης ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι διαχειριστές, ωστόσο, έχουν άλλη γνώμη. Υποστηρίζουν ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα κλείσει αν δεν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και από όλα τα κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, υποστηρίζουν οι ίδιοι, η οποία «μέσα» της περιλαμβάνει κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα, όπως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή το αν θα βγουν τα «κουκιά» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές παρά τις ισχυρές εισροές κεφαλαίων πάνω από 9 δις. φέτος στην αγορά, παραμένουν επιφυλακτικοί, κάτι που άλλωστε προκύπτει από τις χαμηλές συναλλαγές στην αγορά, που πλέον διαμορφώνονται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και στη σταθεροποίηση που παρατηρείται στην αγορά των ομολόγων.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr