Στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, αλλά με ελεγχόμενες προς το παρόν απώλειες, έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Η αγορά υποχώρησε στις 1.262,31 μονάδες με απώλειες 0,66% και χαμηλό τζίρο, κάτω από 100 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα, στα 91,7 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να διαπιστώνουν κόπωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.
Μόνο σήμερα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έγραφαν για μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, επιστροφή του 13ου μισθού, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, με την τρόικα να… βγάζει καπνούς και τον διεθνή Τύπο να μη χάνει την ευκαιρία να επισημάνει ότι η κυβέρνηση μάλλον έχει κουραστεί και πως ο ανασχηματισμός δεν έχει φέρει πνοή μεταρρυθμίσεων, παρά μόνο επιταχύνει την πορεί;α της χώρας προς τις εκλογές. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση Ντράγκι, σύμφωνα με την αγορά πάντα, ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να δείχνει σκληρός συνομιλητής, αλλά είναι φιλοευρωπαϊστής.
Την ίδια ώρα τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ.κ. Γερούν Ντάσελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, καθώς και το ΔΝΤ, έχουν ανάψει alarm και εφιστούν την προσοχή της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που αν δε γίνουν, θα έρθουν νέα σκληρότερα μέτρα.
Σύμφωνα με το Barron's η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση να επωφεληθεί απ' την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το βασικό σενάριο που παίζουν τώρα οι επενδυτές. Επίσης παράγει υγιή κέρδη απ' τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και μία θυγατρική στην Τουρκία αψηφώντας τον σκεπτικισμό των επενδυτών προς τις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τιμή του ADR της Εθνικής στην αμερικανική αγορά αλλά και η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει γίνει στο υπέρτερο προφίλ της τράπεζας έναντι των ανταγωνιστών της στην εγχώρια αγορά. "Είναι λάθος να την αντιμετωπίζει κανείς ως απλά η καλύτερη μεταξύ μίας ομάδας κακών τραπεζών", σημειώνει το περιοδικό και εκτιμά πως σε βάθος 12 μηνών η μετοχή της Εθνικής μπορεί να καταγράψει αύξηση 20%.
Η υποτονικότητα στην αγορά, καθώς και η άνοδος στις τράπεζες κατά 0,84% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχημένες παρουσιάσεις των Ελληνικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του roadshow που διοργάνωσε το Χ.Α. Ήδη φαίνεται πως έχουν ενεργοποιηθεί funds προκειμένου να εισέλθουν σε ελληνικές εταιρείες ξεκινώντας απ' τις τράπεζες, που πιέστηκαν αρκετά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αποτελεί και η έκθεση της Commerzbank που συστήνει στη διαχείριση χαρτοφυλακίων αύξηση θέσεων σε αναδυόμενες αγορές, αγορές της Ευρωπεριφέρειας αλλά και ομόλογα - πρωτίστως εταιρικά και δευτερευόντως κρατικά - της ευρωπεριφέρειας θεωρώντας ότι εκεί κρύβονται οι μεγάλες αξίες.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν τεθεί στο προσκήνιο της προσοχής των ξένων, που ήδη απ' την προηγούμενη εβδομάδα - εν μέσω της διόρθωσης - σημείωναν τις ευκαιρίες. Η JPMorgan μάλιστα ήδη φρόντισε στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής να λάβει θέση στην Alpha Bank αποκτώντας 10 εκατ. μετοχές στα 0,71 λεπτά.
Οι μεγαλύτεροι όγκοι πραγματοποιήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με την Alpha να καταγράφει όγκο άνω των 15 εκατ. μετοχών, την Eurobank με 10 εκατ. τεμάχια, την Εθνική με 9,79 εκατ. και την Πειραιώς με 6,25 εκατ. μετοχές. Στο ταμπλό, ο τίτλος της Alpha κατέγραψε κέρδη 1,4% με κλείσιμο στα 0,725 ευρώ. Η Πειραιώς με ανώτατο στα 1,922 έκλεισε τελικά αμετάβλητη στα 1,70 ευρώ και η Εθνική σημείωσε κέρδη 1,85% στα 2,75 ευρώ.
Αμετάβλητη στο τέλος η Eurobank με κλείσιμο στα 0,41 ευρώ. Η ΕΧΑΕ με κέρδη 1,27% στα 8,76 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ διόρθωσε σημαντικά καταγράφοντας πτώση 3,47% στα 12,5 ευρώ και η ΔΕΗ έκλεισε με πτώση 1,2% στα 11,5 ευρώ. Αμετάβλητη στα 13,3 ευρώ η ΜΕΤΚΑ με υψηλό στα 13,49 στα 6,5 ευρώ ο Μυτιληναίος με απώλειες 0,46%. Κλείσιμο στα 3,76 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ Τερνα με απώλειες 2,34%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr