Στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι, εάν χρειασθεί, η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εκτύπωσης χρήματος – να εφαρμοστεί δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε ομοφωνία στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέτρα, στο πλαίσιο της αποστολής του, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, για να αντιμετωπισθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι από μία πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού", δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της από το 0,25% στο 0,15% και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία του ιδρύματος- συγκεκριμένα στο -0,10%. Περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση 4ετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο- που φέτος θα φθάσουν συνολικά στα 400 δις. ευρώ- στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν δάνεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια), με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται, επίσης, η προετοιμασία για την αγορά από την ΕΚΤ τιτλοποιημένων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της διαδικασίας χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες χωρίς πλαφόν με σταθερό επιτόκιο και η άρση της "αποστείρωσης" της ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί με τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει στο παρελθόν η ΕΚΤ.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές βασίσθηκαν στην οικονομική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, που έλαβε υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της. Συνολικά, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2% (ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 2%, ενώ τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 0,5%). Όσον αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ανέλθει σε 0,7% σε μέσα επίπεδα το 2014, σε 1,1% το 2015 και 1,4% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, κατά 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2014 και ανοδικά για το 2015.
Πως θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία
Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα για την ενίσχυση της μακροχρόνιας ρευστότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης, που θα φθάνει σε πρώτη φάση τα 400 δισεκ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ο δανεισμός από αυτές προς τα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια) και τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται "στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης" (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO), θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λάβουν σε πρώτη φάση – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 –, δάνεια 4ετούς διάρκειας που αντιστοιχούν στο 7% του υπολοίπου των δανείων τους στις 30 Απριλίου 2014 στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά. Ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όλες οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κάθε τρίμηνο ποσά έως και το τριπλάσιο του ύψους του καθαρού δανεισμού τους σε μία καθορισμένη περίοδο προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά) που υπερβαίνει έναν ορισμένο δείκτη αναφοράς. Ο δείκτης αναφοράς θα καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό κάθε τράπεζας στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2014. Ο καθαρός δανεισμός θα μετράται ως το υπόλοιπο των νέων χορηγήσεων δανείων μείον τις εξοφλήσεις δανείων. Οι πωλήσεις δανείων, όπως και οι τιτλοποιήσεις και διαγραφές του δεν επηρεάζουν το μέτρο του καθαρού δανεισμού.
Το επιτόκιο για τα στοχευμένα αυτά δάνεια θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους και θα είναι ίσο με το εκάστοτε βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας).
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα υπάρχει ένας αριθμός προβλέψεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες που δεν θα εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά το ύψος των δανείων τους προς την πραγματική οικονομία, θα καλούνται να επιστρέψουν τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr