Ο Μάριο Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012 απέτρεψε την καταστροφή της ευρωζώνης λέγοντας ότι θα κάνει "ό,τι χρειαστεί" για να σώσει το ευρώ. Μια υπόσχεσή που έπεισε τις αγορές και οδήγησε στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού- μεταξύ άλλων- για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Σήμερα Πέμπτη, οι αγορές ελπίζουν ότι ο Super Mario θα πάρει ξανά την κατάσταση στα χέρια του. Αυτή τη φορά, καλείται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που θεωρείται μια υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι όσο πιο "ριζοσπαστικά" μέτρα αποφασισθούν για να εξορκιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διολίσθηση του ευρώ. "Μαγική λύση για να πετύχει η Ευρωζώνη το ένα χωρίς το άλλο δεν έχει βρεθεί ακόμα", λένε χαρακτηριστικά.
Επομένως, η συνεδρίαση των 25 κεντρικών τραπεζιτών στο Συμβούλιο της ΕΚΤ θα δώσει πιθανώς την απάντηση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τελευταία τους αναλυτές και μαζί τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος: πόσο φθηνότερο θέλουν οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης το ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καλλιεργηθεί υπερβολικές προσδοκίες. Για το λόγο αυτό, κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες ζητούν από τις αγορές να κρατούν "μικρό καλάθι" προειδοποιώντας πως το πιθανότερο είναι ότι ο Draghi θα απογοητεύσει...
Πάντως, η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει ένα πακέτο παρεμβάσεων, περιλαμβανομένων της μείωσης όλων των βασικών της επιτοκίων, αλλά και στοχευμένων μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και οι 60 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτός από δύο, εκτίμησαν ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα μειωθεί από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,25%. Όμως, οι επενδυτές των ομολόγων δείχνουν πως δεν θα ικανοποιηθούν, εκτός και εάν η ΕΚΤ προχωρήσει και πέραν αυτού.
Η αγορά περιμένει, ακόμα, τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τον Draghi, σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες αντί να καταθέτουν χρήματα στην ΕΚΤ, θα στραφούν προς τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών προς την πραγματική οικονομία.
Αυτό που δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι στο παρόν στάδιο είναι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ακολουθήσει τα χνάρια της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας και να "τυπώσει" χρήμα.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει προσφάτως υποστηρίξει πως μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ θα συρρίκνωνε τα spreads των χώρων της Ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό τον τελευταίο μήνα, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης μη συμβατικά μέτρα, όπως η ποσοτική χαλάρωση, πέραν της έτσι και αλλιώς αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων.
Το ευρώ έχει σημειώσει πτώση περίπου 2,7% από τα υψηλά 2,5 ετών των 1,3993 δολαρίων που είχε αγγίξει στις 8 Μαΐου, δηλαδή πριν ο Draghi προαναγγείλει τη λήψη μέτρων κατά του χαμηλού πληθωρισμού, λέγοντας ότι τα μέλη της ΕΚΤ είναι "άνετα" απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr