Οι τρύπες από τις σφαίρες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών έχουν εξαφανιστεί, σημειώνει η καναδική εφημερίδα The Globe and Mail. «Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή, έτσι και εγώ ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας από το γραφείο του, ενώ παραδέχεται ότι έγινε ο πλέον μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα με τα μέτρα που έλαβε.
Σε ερώτηση σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την «μεταφορά» του στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Κανείς δεν ξέρει. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.
Σε ότι αφορά την μείωση του χρέους, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για νέα μείωση του χρέους. «Αυτό που θέλουμε είναι μια αναγνώριση των θυσιών του λαού, τεράστιες θυσίες σε ότι αφορά την απώλεια εισοδήματος και απώλειες θέσεων εργασίας», όπως τόνισε.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη «επισκευή», τη σημαντική ελάφρυνση του τεράστιου χρέους που αντιστοιχεί στο 170% του ΑΕΠ. «Το χρέος είναι υψηλό και θέλουμε να το μειώσουμε ώστε να μειωθούν και οι πληρωμές των επιτοκίων, ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν περισσότερο προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Χρειαζόμαστε να στρέψουμε τους πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη».
Για το πώς θα μειωθεί το χρέος, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας δεν ανέφερε κάτι για να μην διαταράξει τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο με την Τρόικα και το Eurogroup.
Αλλά πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να έχουμε μια συμβολή με έναν τρόπο που δεν βλάπτει τους εταίρους μας, εκείνους που διακρατούν το χρέος μας», αναφερόμενος στην ΕΚΤ και τους επίσημους φορείς της ΕΕ, όπως οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, που κατέχουν το 80% ή περισσότερο του ελληνικού χρέους. Αν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα κούρεμα, οι επιλογές για τη μείωση του χρέους θα μειωθούν σημαντικά.
Οπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πια ευτυχισμένος που η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν «λειτουργήσει», ενισχύοντας τη διεθνή εμπιστοσύνη των επενδυτών και επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές χρέους, έστω και σε περιορισμένο βαθμό. Πέρυσι, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,8% του ΑΕΠ. Ο στόχος φέτος είναι ένα αρκετά ισχυρό 2,3% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr