Τις ανησυχίες του σχετικά με ολοένα και αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας στην Ευρώπη, εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ στη σχετική έκθεσή του με τίτλο "World Social Protection Report- Building Economic Recovery, inclusive development and social justice". Τα αποτελέσματα της διάβρωσης του ευρωπαϊκού μοντέλου, όπως αναφέρει ο οργανισμός, λόγω της κρίσης επιδεινώνονται με τον συνδυασμό του χαμηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος και καταλήγουν να αλλάζουν «τους όρους του κοινωνικού συμβολαίου».
Στην Ευρώπη, οι μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες από μόνες τους απειλούν τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα: «Σε συνδυασμό με την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλότερους φόρους, τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση» τονίζει η έκθεση του ILO.
Η κατάσταση είναι εμφανέστερη στις χώρες που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης. Στην Ελλάδα, την οποία η έκθεση χρησιμοποιεί ως παράδειγμα για τις χώρες με μνημόνια, οι μεταστροφές του μοντέλου στην ασφάλιση συνοδεύονται από μείωση μισθών που μεσοσταθμικά φτάνουν σχεδόν το 35% και ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. «Αναπόφευκτα, η φτώχεια στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ξεπερώντας το 35% του πληθυσμού το 2013 και κάνοντας οικογένειες να υποφέρουν επειδεή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά για μία αξιοπρεπή ζωή» τονίζει η έκθεση του ILO.
Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός αναφέρει ότι μέχρι το 2012, ο αριθμός όσων απειλούνταν με φτώχεια είχε φτάσει στην ΕΕ τα 123 εκατομμύρια -σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης. «Αυτοί οι αριθμοί σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη» τονίζει η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι «η υψηλή φτώχεια και ανισότητα δεν είναι αποτελέσματα μόνο της κρίσης αλλά και συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων που περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες και περιορίζουν την πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου έχουν διαβρωθεί [...] και έχουν αλλάξει οι όροι του κοινωνικού συμβολαίου που βρίσκονταν στη βάση του ευρωπαϊκού μοντέλου».
Η αποδυνάμωση του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης μαζί με την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και την επέκταση των πιο «ευέλικτων» μορφών εργασίας έχουν «εντείνει περαιτέρω αυτή τη διάβρωση», τονίζει ο ILO.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ILO εδώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr