Το πιο έντονο ράλι των τελευταίων... 200 ετών στην αγορά, δείχνει ότι προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να εξορκίσει τους κινδύνους στασιμότητας και αποπληθωρισμού. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία, δανείζονται σήμερα πιο φθηνά από ότι οι ΗΠΑ, καθώς ο πληθωρισμός που βρίσκεται επικίνδυνα κάτω του στόχου της ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανησυχία ότι η ευρωζώνη θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει από την μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών.
Ενώ οι αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και παραγώγων δείχνουν μια σημαντικό περιορσιμό της «επιδημίας» που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2009 πριν... καταπιεί την Ισπανία και την Ιταλία, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει υψηλά χρέη και τα ελλείμματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, ανεργία κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν έχει ακόμη διορθωθεί.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα μειώσουν το βασικό επιτόκιο του ευρώ πολύ κοντά στο μηδέν και θα στείλουν το καταθετικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, στα αρνητικά.
Οι εικασίες ότι η ΕΚΤ θα παρέχει περισσότερα κίνητρα, ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας στο ιστορικό χαμηλό του 1,43% στις 30 Μαΐου , σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού που αγγίζει επίπεδα ρεκόρ και οι αποδόσεις των ομολόγων, τροφοδοτούν την οικονομία. Ενώ τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι οι συνθήκες για νέα δάνεια σταθεροποιήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο, οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συρρικνώνονται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια .
Οι αποδόσεις στη Γερμανία δεν έχουν αγγίξει τα σημερινά χαμηλά επίπεδα από τις αρχές του... 1800, όταν οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη πολεμούσαν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αγγίζουν σήμερα το 1,37%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το... 1815.Αυτή ήταν η χρονιά της τελικής ήττας του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, μετά την οποία το Συνέδριο της Βιέννης επανασχεδίαζε το χάρτη της Ευρώπης, οδηγώντας στη δημιουργία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.
Η τρέχουσα απόδοση των γερμανικών ομολόγων, συγκρίνεται με το 3,03% που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών. Το επιτόκιο για τα δάνεια της κυβέρνησης ήταν 3,6% το 1944 κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και 12,5% ο 1931, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης. σύμφωνα με το βιβλίο.
Tο ράλι στα γερμανικά ομόλογα οδηγήθηκε κυρίως από τη ζήτηση για την ασφάλεια, ενώ η άνοδος στην ευρω-περιφέρεια, όπως στα ισπανικά και τα Ιταλικά ομόλογα, τροφοδοτήθηκε από το κυνήγι της απόδοσης.
Στην Ελλάδα, οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν στο 6,25% αυτή την εβδομάδα από... 44% στην κορύφωση της κρίσης πριν δύο χρόνια. Στην Πορτογαλία έχουν υ[υποχωρήσει στο 3,44% τοις από πάνω από το 18% το 2012.
Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να... γράφουν ιστορία, αφού αποτελούν τους πρωταθλητές φέτος, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, με κέρδη της τάξης του 26% για όσους τα πίστεψαν από την αρχή της χρονιάς έως και σήμερα. Ακολουθούν τα πορτογαλικά με 15%, τα ισπανικά με 8%, σε σύγκριση με 4,2% για τα ομόλογα των ΗΠΑ και 3,4% για τα γερμανικά.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η αγορά δεν αποτιμά τις ανησυχίες της ΕΚΤ γύρω από τον πληθωρισμό, την ανάκαμψη και την ανεργία. Οπως σημειωνόσουν οι αναλυτές υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία σε σχέση με την αγορά και την... πραγματικότητα.
Η αυριανή κίνηση Ντράγκι, σύμφωνα με τους αναλυτές αν και θα γράψει ιστορία, δεν θα είναι ωστόσο τόσο... θαρραλέα. Δεν θα είναι εύκολο για την ΕΚΤ να καταφέρει σύντομα ένα λογικό οικονομικό momentum και να επιστρέψουμε σε ένα πιο ομαλοποιημένο επιτοκιακό περιβάλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr