Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως "το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία".
Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι "προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση, επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά".
"Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση", καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Επίσης, η έκθεση καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
Στουρνάρας: Η έκθεση περιέχει καλά λόγια
"Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής, με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.
"Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο, 7 δισ. ευρώ", διαβεβαίωσε.
Επίσης μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών βαρών.
Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού και της παραμονής του ή μη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι "αυτά είναι θέματα του πρωθυπουργού".
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει. Η προηγούμενη φορά που έγινε συζήτηση για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013.
"Παραμένουν αρκετές προκλήσεις..."
Την "σημαντική πρόοδο" που έχει πετύχει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να εξισορροπήσει την οικονομία χαιρέτισε την Παρασκευή υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναγιόκι Σινοχάρα, προειδοποιώντας ωστόσο πως "αρκετές προκλήσεις παραμένουν", έως ότου διασφαλιστεί πως η χώρα μας βρίσκεται σε "βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης".
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο κ. Σινοχάρα υπογράμμισε πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απαιτεί "επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή". Στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης του ελέγχου στα δημόσια έσοδα.
Σημείωσε πως το χρέος αναμένεται να "παραμείνει ψηλό και κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα", και χαιρέτισε τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν για τη μείωση του χρέους στο στόχο του 110% του ΑΕΠ έως το 2022.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην έκθεσή του, του Ταμείο παραμένει πιστό στην παλαιότερη πρόβλεψή του για χρηματοδοτικό κενό το 2015-16, ωστόσο ο κ. Σινοχάρα δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δημοσιονομικά μεγέθη. Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, επισημαίνοντας πως αυτά δε συνιστούν μεν "σοβαρό κίνδυνο σταθερότητας", αλλά πως οι τράπεζες πρέπει να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν ζημίες.
"Προσπάθειες γίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για να υπάρχει το ανάχωμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος", συμπλήρωσε ο κ. Σινοχάρα.
Το χρέος
Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σημείωσε ότι η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος παραμένει αμετάβλητη και υποστήριξε ότι αυτό αναμένεται να παραμείνει σε "υψηλά επίπεδα".
Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει "πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος". Όπως είχε τονίσει ο Ράις, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα αρχίσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 .
Αυτό που παραμένει ξεκάθαρο είναι πως το Ταμείο θα θέσει με τρόπο σαφή την άποψή του, ότι η υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, κάτι βέβαια για το οποίο η ευρωπαϊκή πλευρά έχει διαφορετική άποψη και θέλει να το αναβάλει μπρος τα τέλη του έτους, κερδίζοντας χρόνο.
Όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαίοι θέλουν να περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ γύρω από τα stress tests των τραπεζών, και για το εάν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών ή θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους.
Με αυτά τα δεδομένα, την πίεση δηλαδή του ΔΝΤ για απόφαση "εδώ και τώρα" και από την άλλη πλευρά την συνήθη... πολιτική της ΕΕ, του να "στέλνει την μπάλα στην εξέδρα", η ελληνική πλευρά φαίνεται πως θα βρεθεί για μία ακόμη φορά απλός παρατηρητής, σε αποφάσεις που θα γίνουν γι αυτήν... χωρίς αυτήν, έστω και εάν είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί ήδη (με αστερίσκους), από τον Νοέμβριο του 2012.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr