Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού για το α' τετράμηνο του 2014 κατέδειξε "τρύπα" στα προβλεπόμενα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων που διευρύνθηκε στα 564 εκατ ευρώ. Μετά προεκλογικούς πανηγυρισμούς για το success story, η κυβέρνηση θα βρεθεί "πρόσωπο με πρόσωπο" με την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε με την υπερφορολόγηση, ειδικά των καυσίμων, αλλά και την εκτίναξη των ΕΦΚ.
Άκρως αποκαλυπτικά ήταν τα δεδομένα που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων σε συγκεκριμένους τομείς: Π.χ.Τα έσοδα από τον Φ.Π.Α πετρελαιοειδών και Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 382 εκατ. ευρώ ή 36,5% και 182 εκατ. ευρώ ή 12,2% αντίστοιχα, τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 46 εκατ. ευρώ ή 43,8%, οι έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 104 εκατ. ευρώ ή 31,9 % δείγμα του ότι η υπερφορολόγηση και η ύφεση πλήττουν πρώτα απ΄ όλα το δημόσιο ταμείο.
Το ΙΟΒΕ είχε προειδοποιήσει
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΙΟΒΕ, μια αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 3,9%, ενώ μια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 4,2%. Ακόμα και το ΙΟΒΕ που έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα, δεν κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια το μέγεθος των απωλειών από την υπερφορολόγηση.
Έτσι, σε κλαδική του έρευνα, ανέμενε πως τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξάνονταν επιπλέον κατά 23% το 2013, αν και θα υπερκαλύπτονταν από την πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί, πως το 2009 τα έσοδα του Προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών ανέρχονταν σε 2,32 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα ήταν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Τώρα έρχεται και το 2014 να επιβεβαιώσει και τις προβλέψεις όσων έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερφορολόγηση. Ακόμα και το βελτιωμένο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πλαίσιο για το επίδομα θέρμανσης, δεν κατάφερε να απορροφήσει τη μείωση εσόδων από την αυξημένη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης. Τελικά η κατανάλωση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα και τα μικρομεσαία νοικοκυριά να ξεπαγιάσουν αλλά και τα δημόσια ταμεία να.... αδειάσουν.
Ωστόσο, η επανεξέταση του μέτρου, δε φαίνεται ακόμα να περπατάει, έστω κι αν οι σκέψεις πυκνώνουν στο μέγαρο της οδού Νίκης. Το όλο θέμα θα τεθεί εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες στις επόμενες επισκέψεις της τρόικας, η οποία όμως έχει ενστάσεις λόγω του όγκου του λαθρεμπορίου καυσίμων, στο όνομα του οποίου επιβλήθηκε η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι προφανές ότι για να καμφθεί η τρόικα θα πρέπει να αποδειχτεί ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν ειδικά στους κλάδους που το λαθρεμπόριο οργιάζει.
Ανοιχτή πληγή για τα έσοδα το παράνομο χύμα τσίπουρο
Ενδεικτικό είναι το τι συμβαίνει με τον ΕΦΚ στα ποτά. Η υπερφορλόγηση στα οινοπνευματώδη ποτά έχει επιφέρει διόγκωση του λαθρεμπορίου. Όπως προκύπτει από μελέτη του Νομεβρίου, πάλι του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.
Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Reporter, από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν μόνο π.χ. το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους €41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου.
Επιπλέον, έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το Δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την προαναφερθείσα επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.
Το αγκάθι της παράνομης διακίνησης χύμα τσίπουρου
Το ισχύον χαλαρό πλαίσιο ελέγχων για την παραγωγή και τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου έχει επιτρέψει σε παράνομους αποσταγματοποιούς να διακινούν χωρίς παραστατικά ποσότητες χύμα τσίπουρου, στερώντας από το δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, 55,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΟΠ και 42,6 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως, για ποσότητα παράνομου χύμα τσίπουρου που φορείς της αγοράς υπολογίζουν στα 10,8 εκατ. λίτρα.
Ποσά, τα οποία καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο απλός φορολογούμενος μέσω της αυξημένης φορολογίας που τον έχει ήδη φέρει στα όριά του. Οι νόμιμοι διήμεροι αποσταγματοποιοί τσίπουρου βρίσκονται σε απόγνωση, αντιμετωπίζοντας πραγματικό κίνδυνο βιωσιμότητας έναντι της αδυναμίας περιστολής του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παράνομης διακίνησης χύμα τσίπουρου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ένταση και ο συντονισμός των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση του εξαιρετικά υψηλού ΕΦΚΟΠ, ο οποίος τη διετία 2009-2010 αυξήθηκε κατά 125%, θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκτηση σημαντικής ροής δημοσίων εσόδων, την τόνωση της αγοράς, αλλά και στη δημιουργία έως και 3.000 νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του κλάδου.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα επέλθει πτώση κατά 10% ετησίως στην παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών, που στην περίπτωση του παράνομου χύμα τσίπουρου θα αποδώσει 44,2 εκατ. ευρώ ετησίως από ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ, ήτοι 132,6 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, συμβάλλοντας κατά το δυνατό, στην κάλυψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών κενών και προσφέροντας μια ανάσα τόσο στους νόμιμους παραγωγούς όσο και στους νομοταγείς φορολογούμενους.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr