Μετά από την πλήρη επιβεβαίωση του "R" που από την περασμένη Τετάρτη είχε αναφερθεί στις σοβαρές πιθανότητες που υπήρχαν για αναβάθμιση της Ελλάδας, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει την πρόοδο της χώρας μας στο δημοσιονομικό πεδίο και τη σημασία της επιστροφής της στις αγορές, κάνοντας ωστόσο παράλληλα αναφορά και στο πολιτικό ρίσκο.
Ειδικότερα ο οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης για το 2013, κάτι το οποίο είναι μεταξύ των στόχων του μνημονίου. Ειδικότερα, σημειώνει πως με βάση τα προσαρμοσμένα στοιχεία καταγράφεται πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το έλλειμμα εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών διαμορφώθηκε στο 2,1% του ΑΕΠ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το έλλειμμα ήταν 12,7% του ΑΕΠ. Η Fitch προβλέπει πως το προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί περαιτέρω το 2014, στο 1,4% του ΑΕΠ.
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι, σύμφωνα με τον Fitch, μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.
Ο Fitch σημειώνει ότι με την πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας να έχει περάσει, το αξιόχρεό της γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε καθυστερήσεις στις πολιτικές και πολιτικές κρίσεις. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον αρνητικά το αξιόχρεο, ο Fitch αναφέρει μία εγχώρια πολιτική κρίση και /ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές που θα εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα και βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της. Ο οίκος σημειώνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός.
«Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή του ο οίκος. Αναφέρει, επίσης, στους παράγοντες που θα επηρέαζαν αρνητικά το αξιόχρεο ενδεχόμενη αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικά κενά και υψηλότερους κινδύνους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνέχιση των μειώσεων των τιμών μεσοπρόθεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροοικονομικές προοπτικές, σημειώνει ο Fitch. O οίκος προβλέπει πάντως επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2015.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται πλέον πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία investment grade. Σε ανάλογη θέση κατατάσσει την Ελλάδα η S&P, ενώ η Moody' τη διατηρεί τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.
Δήλωση Στουρνάρα
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου:
«Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, είχαμε μια αναβάθμιση της ικανότητας της Χώρας από τη Fitch.
Ι. Στουρνάρας: Ναι, ήρθα κι ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τη σημασία της αναβάθμισης αυτής. Όπως ξέρετε, η Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς οίκους. Γι’ αυτό, και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη. Μιλάει για “αξιοθαύμαστη προσαρμογή”. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Ευχαριστώ πολύ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr