Οπως αναφέρεται η στροφή των Σουηδών προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες αυξάνει την προτίμησή τους στο ελαιόλαδο και τις ελιές, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα.
Η εισαγωγή ελαιολάδου γίνεται κυρίως από τις ομογενειακές επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων (π.χ. Meletis Imports, Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής στη Σουηδία (ICA, COOP, LIDL κ.λπ.).
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Σουηδία πρωτοπορεί διεθνώς ως χώρα ελεύθερου εμπορίου και περισσότερη από τη μισή της οικονομία εξαρτάται από το εξωτερικό της εμπόριο. Η αξία των εξαγωγών της χώρας κατά το 2013 ανήλθε σε 1,09 τρισ. κορόνες Σουηδίας (126,2 δισ. ευρώ), ενώ το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές ήταν 1,04 τρισ. κορόνες (120,4 δισ. ευρώ). Το 2013, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έφθασε τις 51 δισ. κορόνες (5,9 δισ. ευρώ).
Οπως σμειώνεται στη μελέτη η δημοσιονομική κατάσταση της Σουηδίας κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, εν τούτοις η σουηδική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η γενικότερη οικονομική κρίση που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της Σουηδίας, δεδομένου ότι η σουηδική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι, το 56% των εξαγωγών της Σουηδίας κατευθύνεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 38% προς την ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση. Επίσης, η σουηδική κορόνα ενισχύεται συνεχώς σε σχέση με το ευρώ, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της Σουηδίας για αύξηση των εξαγωγών της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr