Στο «κόκκινο» από τα υψηλά τους διαπραγματεύονται πλέον όλες οι μετοχές του 25άρη, του δείκτη που παρακολουθούν οι ξένοι όταν πρόκειται να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο. Με εξαίρεση τις τράπεζες, που λόγω των χαμηλών τιμών (σ.σ. τιμών αγοράς) που πραγματοποίησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι διαφορές από τα υψηλά 52 εβδομάδων ξεπερνούν ακόμα και το 46%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, τις μεγαλύτερες απώλειες από τα υψηλά 52 εβδομάδων και με ποσοστό 46,4% καταγράφει η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ακολουθεί η Coca Cola με 29,1%, η MIG με 28,8%, η Jumbo με 25%, η Motor Oil με 23,2%, Ιντραλότ με 21,9%, ΟΛΠ με 21,7%, Βιοχάλκο με 21,6% και ΟΤΕ με 21,4%. Επίσης, απώλειες πάνω από 20% καταγράφουν Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΜΕΤΚΑ, ενώ η ΓΕΚ/Τέρνα υποχωρεί κατά 19,5%, ΔΕΗ με 19,1%, Μυτιληναίος 17,3%. Πτώση πάνω από 16% για την ΕΧΑΕ, 15,6% για την Eurobank Properties, 15,6% ο ΟΠΑΠ, 13,9% η Ελλάκτωρ, ενώ διψήφιο ποσοστό πτώσης καταγράφει και η αμυντικογενής Folli Follie με 12,5%. Αμυντικογενής, διότι η συγκεκριμένη μετοχή μαζί με αυτή της Jumbo ήταν οι μόνες με κέρδη μετά το Βατερλό και την κατάρρευση της αγοράς μετά το πάρτι του 1999. Πτώση και για την ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 9,6%.
Στο πλαίσιο αυτό η σημαντική υποχώρηση των τιμών δημιούργησε "επενδυτικές ευκαιρίες" όμως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την αργή αλλά σταθερή μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου, αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή έκπληξη από την Fitch, την Παρασκευή 23/5.
Σύμφωνα με τους ίδιους επαγγελματίες του χώρου, αυτό που θα έκανε την διαφορά στην Αγορά θα ήταν μία ομαλή πολιτική εξέλιξη, μιας και αρκετά κεφάλαια περιμένουν την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, ενώ κάποιο σημαντικό νέο, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, επίσης μπορεί να βοηθήσει το επόμενο διάστημα.
Η αγορά, επίσης, συνεχίζει να κινείται σε δύσκολα τεχνικά μονοπάτια, παρά την αντίδραση του τελευταίου διημέρου. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος σχολιάζει πως, «υπό τη σκιά της εκλογικής Κυριακής οποιαδήποτε περαιτέρω ανοδική διείσδυση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο βραχυχρόνιας αντίστασης των 1140 με 1180 μονάδων θα εγείρει θέμα γρήγορης αποκομιδής κερδών και αναμονής των επερχόμενων σημαντικών εξελίξεων. Από απόψεως τεχνικής ανάλυσης και όχι πολιτικής, τα σημεία κλειδιά για το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο στρατοπέδων είναι οι 1180 με 1245 μονάδες για τους Bulls και οι 1050 με 990 μονάδες για τους Bears.
Πόντους με τη συνεισφορά του γνωστού τεχνικού δείκτη Relative Strength Index παίρνει το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των 1.210 μονάδων, καθώς η έντονη ανοδική απόκλιση του ταλαντωτή σε σχέση με τη τελευταία ισχυρή πτώση του Γενικού Δείκτη προκρίνει τον ανοδικό σχηματισμό βραχυχρόνιας κίνησης. Θετικά αντιμετωπίζεται και το μέχρι τώρα αποτυπωμένο εβδομαδιαίο candlestick με τον άλλο γνωστό ταλαντωτή Commodity Channel Index να κάνει το πρώτο σημαίνων ανοδικό «γκελ» μετά από 11 περίπου εβδομάδες. Πάντως η υπάρχουσα κυριαρχική καθοδική τάση για να δει το πράσινο φως ανοδικής αλλαγής θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να καταστρατηγήσει με όλη την έννοια της έκφρασης τις 1245 μονάδες.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έδειξε έντονα σημάδια δυναμικής στήριξης λίγο πάνω από τη ζώνη των 340 με 330 μονάδων εκτονώνοντας προς το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 375 με 365 μονάδων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr