Πρώτος τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσιάζοντας τη μελέτη του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία τους τελευταίους 22 μήνες έχουν έρθει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ.τόνισε: “Έχουμε φθάσει σε σημείο καμπής για να απογειωθεί το αεροπλάνο. Δεν είναι η ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων με την ψήφο μας. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και να σιγουρέψουμε αυτό που πετύχαμε. Το 2014 είναι μια θετική χρονιά. Έχουμε σαφή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.
Δεν θριαμβολογούμε αλλά καταγράφουμε με στοιχεία του ΚΕΠΕ μια διακριτή πρόοδο που πρέπει να παραμείνει και να ενταθεί. Και ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Μη γελιόμαστε όλες οι θετικές εξελίξεις βασίζονται στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης. Δεν λέμε ότι η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε επενδυτικό παράδεισο. Έγινε δουλειά υποδομής και είμαστε στη φάση της καρποφορίας, αν δεν έχουμε κάποιο ατύχημα» σημείωσε κι έστειλε το μήνυμα: «Ευτυχώς ο ελληνικός λαός έχει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης …»
Η μελέτη
Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα 18,8 δισ. ευρώ των νέων επενδύσεων κατευθύνεται σε νέα έργα και στην εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, το τελευταίο διάστημα και με δεδομένη τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση του κινδύνου στη χώρα, πολλοί ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τη διενέργεια επενδύσεων στην Ελλάδα, σε τομείς όπως είναι οι τράπεζες, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές.
Όπως επισημαίνεται, η καταγεγραμμένη ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει σημειωθεί σε χρονικό διάστημα 22 μηνών από την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης, είναι σημαντική. Η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις, ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για την ένταξη τους στον Αναπτυξιακό Νόμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ.λπ., συνολικού ύψους 37,6 δισ. ευρώ.
Το ΚΕΠΕ σημειώνει πάντως ότι "οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να δημιουργούν τα κίνητρα και τις προδιαγραφές που θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Είναι πλέον σαφές ότι μόνο το χαμηλό κόστος εργασίας δεν αρκεί για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους που απαιτούν τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται ότι στρέφεται πλέον σε θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η λειτουργία και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και στη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με φορολογικά κίνητρα στο οποίο προστατεύονται οι επενδυτές, περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr