Διαπιστωμένες παραβάσεις της κείμενης χρηματιστηριακής νομοθεσίας επί της μετοχής της Εθνικής φέρεται να έχει διαπιστώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένος ξένος οίκος την περασμένη εβδομάδα προέβη σε αθρόες ανοικτές πωλήσεις της Εθνικής πιέζοντας τη μετοχή μέχρι τα 2,13 και για να κλείσει τη θέση του αναγκάστηκε να αγοράσει σε τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα. Τελικά τα πακέτα που έγιναν στην Εθνική, τα οποία ξεπερνούν σε νούμερο τα 100 και σε τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ, έκλεισαν στα 2,41 ευρώ.
Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως βεβαίως και τους Έλληνες επενδυτές ουδόλως ενδιαφέρει η «χασούρα» του συγκεκριμένου ξένου, αλλά τους ενδιαφέρει ότι το όλο θέμα προκάλεσε στρέβλωση στην εικόνα της αγοράς, στην πορεία του γενικού δείκτη και στην εικόνα του Χρηματιστηρίου στο εξωτερικό, αφού άλλοι ξένοι βλέποντας τον πανικό των ρευστοποιήσεων πρώτα πούλησαν και μετά ρώτησαν, όπως τόνισε στο "R" κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής.
Προ δεκαημέρου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της Eurobank η οποία από τα επίπεδα περίπου των πενήντα λεπτών γκρεμίστηκε μέχρι τα 33 λεπτά, που ήταν το πάνω όριο εγγραφής των θεσμικών στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στα 0,31 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος Αμερικανικός οίκος που ενήργησε, όπως ενήργησε στη μετοχή της Εθνικής κινδυνεύει με τ πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Πάντως, την Τρίτη μπαίνουν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου κι έτσι κλείνει ένας κύκλος που προκάλεσε μεγάλη μεταβλητότητα στο σύστημα και λανθασμένες σε πολλές περιπτώσεις, εντυπώσεις.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr