Την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας των μετοχών, των ομολόγων ακόμα και στα ακίνητα, που ουδείς γνωρίζει τι ισχύει, με ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο και ερμηνευτικές εγκυκλίους που αποσύρονται εν μια νυκτί καταγγέλλουν Έλληνες και ξένοι διαχειριστές.
Και μάλιστα, όπως αναφέρουν στο «R», συμβαίνει το εξής: Οι ξένοι έδωσαν στο όνομα του Greekovery πάνω από 15 δις. ευρώ σε διάστημα 45 ημερών, με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά τραπεζών και εισηγμένων, αλλά και την πρώτη ομολογιακή έκδοση της χώρας μετά από τέσσερα χρόνια και η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ισχύει με την φορολογία, με την αγορά να ψιθυρίζει τα περί παραιτήσεώς του.
Με τη φορολογία των ομολόγων και παρεπόμενα των κερδών από το Χρηματιστήριο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία επιβάλει φόρο 20% στα κέρδη από τα ομόλογα της διετίας 2012 – 2013, ποιος εγγυάται ότι δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στο Χ.Α.; Επίσης, οι αγορές ανησυχούν ότι ο φόρος υπεραξίας μπορεί να περάσει και στο Χ.Α. Οι Έλληνες επενδυτές είναι με την πλάτη στον τοίχο με τον φόρο των συναλλαγών και τον φόρο υπεραξίας που έρχεται. Δηλαδή, η εντύπωση που υπάρχει στα desks των ξένων είναι ότι κάποια μέλη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζονται από ελλιπείς χειρισμούς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Έλληνας θεσμικός επενδυτής, «αν συνέβαινε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σε κάποια άλλη χώρα, για παράδειγμα στην Ουγγαρία, πρώτα θα πούλαγα και μετά θα ρώταγα τι συμβαίνει». Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο με αποτέλεσμα οι ξένοι οίκοι που κλείνουν τη χρήση τους τέλος Ιουνίου του 2013, να στέλνουν ερωτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για να απαντήσει κι εκείνο αποσύρει εγκυκλίους, τις οποίες έχει συντάξει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης. Ο δε γραμματέας εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ο τελευταίος που έχει ευθύνη, διότι εκείνος καλείται να εφαρμόσει τον νόμο. Αυτό που θα γίνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι η κατάργηση του… νόμου και συγκεκριμένα της διάταξης που αφορά στη φορολογία των ομολόγων, προκειμένου να αναπνεύσουν οι αγορές, αλλά η ζημιά έχει γίνει.
Τα spreads κινούνται προς τις 550 μονάδες, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο μηνών με το επιτόκιο του Ελληνικού ομολόγου στο 6,85%. Το Χρηματιστήριο για μία ακόμα συνεδρίαση υπέστη πανωλεθρία με απώλειες 3,15% (σ.σ. στις 1.088,25 μονάδες, γυρίζοντας έξι μήνες πίσω), τις τράπεζες στο -5,56%, στην εβδομάδα -8,68% και από την αρχή του χρόνου 6,40%. Οι δε τράπεζες σε μία εβδομάδα έχασαν πάνω από 10% και από την αρχή του χρόνου οι απώλειες ξεπερνούν το 17%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί είναι πως με τέτοιου είδους παλινωδίες η Ελλάδα θα διεκδικήσει και πάλι την έξοδό της στις αγορές; Ο ίδιος θεωρεί ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις οι εισηγμένες που προγραμμάτιζαν την επόμενη εβδομάδα να εκμεταλλευτούν το υποτιθέμενο καλό κλίμα για τη χώρα και να βγουν στις αγορές, όπως τα ΕΛΠΕ πραγματοποιώντας την έκδοση ομολογιακού σε ευρώ ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.
Πέρα από τα ομόλογα, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η αγορά δίνει μία γεύση του τι θα συμβεί στη χώρα αν κληθεί σε αυτή τη συγκυρία να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλά ενημερωμένες πηγές του «R» αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Ελλάδα ανώτεροι ιστάμενοι τριών διεθνών επενδυτικών τραπεζών στη χώρα μας οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είχαν επαφές με Έλληνες τραπεζίτες, το οικονομικό επιτελείο και βεβαίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που τους «κλόνισε» ήταν η βεβαιότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επικράτησή τους στις εκλογές και μάλιστα με διαφορά ασφαλείας από τη Νέα Δημοκρατία.
Τα ξένα funds προφανώς και μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελληνική αγορά μέχρι να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα και κυρίως μέχρι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της στα φορολογικά ζητήματα.
Η πτώση της Πειραιώς την Παρασκευή ανήλθε σε 11%, κλείνοντας στο 1,45 ευρώ, που ήταν και τα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Στην Εθνική οι απώλειες περιορίστηκαν σε 1,85%, στα 2,12 ευρώ, ενώ πτώση 5,51% κατέγραψε η Eurobank, στα 0,326 ευρώ, κινούμενη προς την περιοχή της αύξησης κεφαλαίου των 0,31 ευρώ. Εξαίρεση η Alpha, που έκλεισε με οριακά κέρδη 0,49%, στα 0,618 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας, στα 19,46 ευρώ, MIG στα 0,4110 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,09 ευρώ, ΔΕΗ στα 9,51 ευρώ. Ο ΟΤΕ έκλεισε κάτω από τα 10 ευρώ, στα 9,80 με χαμηλό στα 9,71 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr