Πεδίο ρευστοποιήσεων αποτελεί πλέον η εγχώρια Χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι στα ομόλογα επικρατούν συνθήκες σταθεροποίησης μετά την χθεσινή εκτόξευση του επιτοκίου στο δεκαετές ομόλογο. Πλέον το επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του 6,61%, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης της τροπολογίας που επέβαλε φόρο 20% στους ξένους επενδυτές που έβγαλαν κέρδη από την πώληση Ελληνικών ομολόγων τη διετία 2012-2013.
Στα της αγοράς η Εθνική αποτελεί και σήμερα μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή στην αγορά με τους επενδυτές, κυρίως τους ξένους που έχουν μετοχές από την αύξηση να πουλάνε εκμεταλλευόμενοι το Τ+3 που τερματίζει την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΕΤΕ μετά την αύξηση κεφαλαίου. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 1.097 μονάδες με απώλειες 2,2%, με τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί στα 2,11 ευρώ και πτώση 2,35%, διακινώντας περισσότερα από 18 εκατ. τεμάχια ή 40 εκατ. ευρώ με τον συνολικό τζίρο στα 215,5 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς υποχωρεί στο 1,54 ευρώ και απώλειες 5,52%, 25,4 εκατ. τεμάχια συναλλαγές και 40,3 εκατ. ευρώ τζίρο. Μεγάλη πτώση και για την Eurobankl, στα 0,325 ευρώ και μικρή πτώση για την Alpha, στα 0,612 ευρώ. Ισχυρές πιέσεις και σήμερα στη ΔΕΗ, που υποχωρεί στα 9,85 ευρώ, ΕΛΠΕ -2,8%, στα 5,20 ευρώ, καθώς οι μετοχές της εταιρείας βγήκαν εκτός δεικτών Morgan Stanley, στα 5,59 ευρώ ο Μυτιληναίος. Απώλειες και για την ΓΕΚ/Τέρνα, αλλά και για την ΕΥΔΑΠ παρά την είσοδό τους στους δείκτες της Morgan Stanley. Επίσης, κέρδη μόλις 0,29% για την Coca Cola, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ζημιές τις οποίες η εταιρεία απέδωσε στην εποχικότητα, κάτι που συνήθως συμβαίνει (σ.σ. δηλαδή τα άσχημα αποτελέσματα) στο πρώτο τρίμηνο.
Σημειωτέον, ότι ταυτόχρονα υπάρχει το έντονο στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας, δεδομένου ότι το πρωί της Παρασκευής κυκλοφόρησαν δημοσκοπήσεις που φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τη Ν.Δ. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις των μετοχών στο πλαίσιο της αλλαγής των δεικτών FTSE και Morgan Stanley έχει προκαλέσει rebalancing με ρευστοποιήσεις σε χαρτιά για να μπουν οι επενδυτές σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερη στάθμιση. Ταυτόχρονα, το… άκαιρο της επιβολής φορολογίας στους ομολογιούχους, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια είχαν υποστεί γενναίο κούρεμα στο πλαίσιο του PSI δίνει την αίσθηση ασόβαρης χώρας που οι ξένοι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr