Κατά τη συνάντησή τους στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα, στα τέλη του Ιουλίου του 2012, ο Σόιμπλε είπε στον Γκάιτνερ ότι "πολλοί στην Ευρώπη πιστεύουν ακόμη ότι η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι μία πιθανή και ίσως επιθυμητή, στρατηγική".
Ο Γκάιτνερ επισημαίνει πως ο Σόιμπλε πίστευε πως με την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η ευρωζώνη, καθώς οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα έβλεπαν αυτήν τη στήριξη ως «ξελάσπωμα» της Ελλάδας. Επίσης, το Grexit θα προκαλούσε τέτοιο φόβο στην ευρωζώνη που θα δημιουργούνταν ένα πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας.
Ο Γκάιντερ γράφει πως αυτή η συνάντηση τον ανησύχησε βαθιά και πως βρήκε αυτήν την άποψη του Σόιμπλε «τρομακτική».
Μετά την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό, ο Γκάιτνερ μετέβη στη Γερμανία για να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι, και από τη συζήτησή τους κατέληξε στο ότι δεν ήταν ακόμη σίγουρο τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ.
Όταν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας πως σε περίπτωση που η Ευρώπη οδηγούνταν στο Grexit, oι ΗΠΑ θα βυθίζονταν σε ύφεση και θα ξεσπούσε μία νέα χρηματοοικονομική κρίση.
Όπως σημειώνει ο Γκάιτνερ, η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας υπήρχε ήδη από το 2010. Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε σύνοδο του G7 διαπίστωσε ότι υπήρχε τεράστιος πανικός στην Ευρώπη και οι συζητήσεις δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικές ενώ οι Ευρωπάιοι «γκρίνιαζαν» για την σπατάλη και την ασυδοσία της Ελλάδας και ζητούσαν άμεσα επιβολή λιτότητας.
Ο Γκάιτνερ είπε τότε, πως αν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο πανικός δεν θα οδηγήσει σε μία χρεοκοπία, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν φάνηκαν να συμφωνούν.
Τρεις μήνες μετά, ήρθε το Μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ με τη δική του παρότρυνση, όπως γράφει, δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας ύψους 500 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr