Σε μια προσπάθεια αποτίμησης της σημερινής κατάστασης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, η εφημερίδα The Independent παρομοιάζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, στις 10 Απριλίου 2014, με την...Ανάσταση του Λαζάρου.
Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα, μεγάλη βελτίωση έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις τους να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ σε μερικές χώρες μάλιστα έχουν ήδη επιστρέψει σε προ-κρίσης επίπεδα. Σχολιάζοντας συγκεκριμένα τη 10η Απριλίου, κάνει λόγο για ημέρα ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και, συνυπολογίζοντας το ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95%, δηλώνει κατά λέξη πως: "Αυτή δεν ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά η Ανάσταση του Λαζάρου".
Ωστόσο, παραδέχεται πως το ελληνικό χρέος παραμένει απαράδεκτα υψηλό και επομένως μη βιώσιμο, κρίνοντας πως η επιτυχής επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές επισκίασε για μια ακόμη φορά την πικρή αλήθεια για τη χώρα μας. Οι διεθνείς επενδυτές, από τη μεριά τους, συνεχίζουν να στοιχηματίζουν υπέρ της Ελλάδας και δηλώνουν βέβαιοι πως Γερμανία και Γαλλία θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν το ευρώ και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
"Οι επενδυτές έχουν πλέον πίστη στην αγορά!"
Επιπλέον, η εφημερίδα, με αφορμή την Ελλάδα, πραγματοποιεί και μια ανασκόπηση της διεθνούς αγοράς ομολόγων από την κρίση και μετά. Εκεί, παρατηρεί πως η ζήτηση για ομόλογα που ενέχουν ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που έχει κάνει τους επενδυτές να έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι αποδόσεων, με στόχο το υψηλότερο κέρδος. Το δημοσίευμα παρουσιάζει γενικά τους επενδυτές να δηλώνουν ενθουσιώδεις για τα ομόλογα, ωστόσο εκφράζεται και ένας προβληματισμός σχετικά με το πόσο συνεπής μπορεί να είναι ο ενθουσιασμός, κι αυτό γιατί "έρχεται σε κόντρα" με τυχόν ανησυχίες για το αν μια χώρα χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, τυχόν αδύναμα έσοδα από το μέτωπο των εξαγωγών και πιθανή πολιτική αστάθεια. Βέβαια, οι επενδυτές δηλώνουν πως είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις ραγδαίες αλλαγές του επενδυτικού περιβάλλοντος.
"Μπορεί όντως να μην υπάρχει πιστωτική φούσκα στην τρέχουσα συγκυρία. Ποιος μπορεί όμως να μας διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον;", καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr