Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της χρονιάς έκλεισε την Τρίτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη του 2014, φέροντας πλέον ο γενικός δείκτης αρνητικό πρόσημο και απώλειες 0,16%.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.160,81 μονάδες, όταν στη συνεδρίαση της 31/12/2013 είχε κλείσει στις 1.162 μονάδες! Πλέον η στήριξη εξακολουθεί να βγαίνει στην περιοχή των 1.150 μονάδων, επίπεδα τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η πτώση στην αγορά συνδέεται την Τρίτη με το θέμα που ανέκυψε ως προς την εξάσκηση των warrants της Εθνικής, κάτι που έφερε πτώση 4,94% στην μετοχή και 15,06% του warrant στα 0,66 ευρώ. Το θέμα που προέκυψε έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας δεν επιτρέπεται αναπροσαρμογή της τιμής άσκησης των δικαιωμάτων ενώ το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης που έγινε το 2013 ανέφερε ότι θα μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή τιμής.
Όπως τονίζουν χρηματιστές εκτός από τη ζημιά λόγω μη συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου στα 2,20 ευρώ, η ζημιά διογκώνεται καθώς η τιμή άσκησης δεν θα προσαρμοστεί αλλά θα παραμείνει «κλειδωμένη» με την τιμή διάθεσης της πρώτης αύξησης κεφαλαίου (4,29 ευρώ).
Η αγορά μιλά για έναν άτυπο εγκλωβισμό ο οποίος θα κρατήσει πέντε χρόνια όσο και η διάρκεια των warrants, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ισχυρά πορτοφόλια θα μπορούν να τα εξασκήσουν μόνο. Έτσι τον επόμενο μήνα δεν πρόκειται να ασκηθούν τα warrants καθώς η τιμή υπολείπεται κατά από πολύ από την ορισθείσα (4,46 ευρώ).
Η αντίδραση που πήγε να βγει ενδοσυνεδριακά στην αγορά καταστρατηγήθηκε από τους πωλητές οι οποίοι έχουν άλλη γνώμη… Το πολιτικό ρίσκο, το οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών δεν «αρέσουν» στους ξένους οι οποίοι κρατούν επιφυλακτική στάση στην αγορά μέχρις ότου κοπάσει η τρικυμία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά βρίσκεται ενόψει κρίσιμων ημερομηνιών.
Όπως αναφέρθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης πρόκειται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στον MSCI, κάτι που αφορά και στις Ελληνικές μετοχές. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 15/5 θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου για την Ελλάδα, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς δεν αποκλείεται να γράφει θετικό πρόσημο, έστω και οριακά. Στις 23 του ίδιου μήνα και λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ή όχι. Σημειωτέον, ότι στις 25 διενεργούνται οι Ευρωεκλογές με την αγορά να επιθυμεί ομαλότητα και διατήρηση των κεκτημένων των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στη συνέχεια κορυφώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από τις εισηγμένες.
Οι τράπεζες έκλεισαν με κέρδη, εκτός της Εθνικής. Κέρδη 1,73% για την Alpha, στα 0,647 ευρώ, που παραμένει οριακά κάτω από την τιμή της αύξησης στα 0,65 ευρώ. Κέρδη 0,60% για την Πειραιώς στο 1,68 ευρώ, επίσης κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου και 1,71% η Eurobank, στα 0,356 ευρώ. Απώλειες 2,8%, κατά τα άλλα, για την Motor Oil, στα 8,32 ευρώ, άνω του 2% η πτώση για την MIG και την ΓΕΚ/Τέρνα, 1,99% ο Τιτάνας, οριακές απώλειες για τον ΟΤΕ, που υποχώρησε στα 10,45 ευρώ και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, στα 10,60 και 10,49 ευρώ.
Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 143 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερο από το 60% του τζίρου έγιναν και πάλι σε πέντε χαρτιά, την Εθνική, τον ΟΤΕ, την Πειραιώς, τον ΟΠΑΠ και την Alpha.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr