"Σάλο έχει προκαλέσει στην Ελλάδα το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, που φιλοδοξεί να τονώσει την οικονομία επιτρέποντας περισσότερες κατασκευές και επιχειρηματική δραστηριότητα στις ακτές της, οι οποίες προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο". Έτσι ξεκινά το εκτενές αφιέρωμα του Πρακτορείου Reuters στις σφοδρές αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική ζωή και την κοινωνία, που έχει επιφέρει το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.
Στο δημοσίευμα το Reuters, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι ακτές της Ελλάδας είναι λιγότερο "ανεπτυγμένες" από της Νότιας Ισπανίας και ότι η μεταρρύθμιση γίνεται με αυτό το πρότυπο. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στόχος είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές, ωστόσο οι επικριτές θεωρούν πως θα καταστρέψει τις ακτές, θα αποθαρρύνει τους επενδυτές και θα προκαλέσει "τσιμεντένιες" ακτές, απομακρύνοντας τελικά και τους τουρίστες.
Ο πόλεμος των υπογραφών και τα social media
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να έχουν πλημμυρίσει το Facebook με φωτογραφίες ακτών με σμαραγδένια νερά αλλά και στις υπογραφές που συγκεντρώνουν οι πολίτες προκειμένου να αποτρέψουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου. "Άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή των Ελλήνων, χιλιάδες εκ των οποίων βρήκαν «καταφύγιο» στα social media για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους", σχολιάζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στο group "STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών". Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του WWF, Γιώργος Χασιώτης σχολίασε σχετικά: "Θα το πολεμήσουμε σε κάθε στάδιο. Είναι σαν το ισπανικό μοντέλο αλλά ακόμη χειρότερο. Θα κάνει την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική στους επισκέπτες που θέλουν να χαρούν την μοναδική φυσική ομορφιά".
Σχετικά με τις υπογραφές, το άρθρο του Reuters αναφέρει πως πάνω από 26.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην συλλογή υπογραφών μέσω Avaaz. Σημειώνεται δε, πως μέχρι χθες 100.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει στην διαδικτυακή εκστρατεία.
Αιγιαλός σε...περίληψη
Στο άρθρο 14 του μνημονίου προβλέπεται παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, με παραχώρηση "της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και με καταβολή ανταλλάγματος που προσδιορίζεται στην οικεία σύμβαση παραχώρησης", αναφέρεται.
"Ο κύριος της επένδυσης ή ο έλκων εξ αυτού δικαιώματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εθνικής ανάγκης, έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που του παραχωρείται με την ως άνω διαδικασία για την κατασκευή λιμενικών έργων, που εκτελεί ύστερα από άδεια των αρμόδιων αρχών. Στην περίπτωση που τα λιμενικά έργα εμπεριέχουν πρόσχωση θαλάσσιου χώρου, μετά την ολοκλήρωσή τους κινείται η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού-παραλίας και το γήπεδο που δημιουργείται καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα", σημειώνεται επίσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr