Σήμερα η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με B- και σταθερές προοπτικές, στοιχείο που διαμηνύει ότι οι πιθανότητες για αναβάθμιση είναι περισσότερες, κάτι το οποίο εδώ και καιρό εξάλλου αναμένεται από την αγορά.
Ωστόσο, το πρόσφατο παράδειγμα της Moody's, η οποία αναμενόταν να αναβαθμίσει την Ελλάδα στα πλαίσια του προγραμματισμένου review της στις αρχές του περασμένου μήνα, δείχνει οτι οι οίκοι δεν.... βιάζονται και τόσο να «εκφράσουν» την άποψή τους για τη χώρα μας και ο κύριος λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει ευρωεκλογών.
Ετσι, είναι πολύ πιθανό και η Fitch να... ακολουθήσει τα βήματα της Moody's και να μην προχωρήσει ακόμη σε κάποια αλλαγή της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα και να περιμένει πως θα εξελιχθεί το πολιτικό τοπίο.
Στην έκθεσή της αυτή, η Fitch εντοπίζει τρεις παράγοντες που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, οι οποίοι είναι οι εξής:
1) H διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη με βάση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος της Τρόικας η οποία οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.
2) Η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
3) Η μείωση του δημοσίου χρέους και η επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, αρνητική επίδραση μπορεί να έχουν οι εξής δύο παράγοντες:
1) Η αποτυχία ανάκαμψης της οικονομίας που θα οδηγήσει σε νέα δημοσιονομικά κενά
2) Νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής
Η Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,5% φέτος και στο 2% το 2015, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,1% το 2015, ενώ το χρέος τοποθετείται στο 177,5% του ΑΕΠ το 2014 και στο 172,5% το επόμενο έτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr