Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να επιταχύνεται, η R& I εκτιμά ότι η προοπτική μιας νέας διαταραχής στην οικονομία της Ελλάδας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι χαμηλή.
Κατά συνέπεια, οι προοπτικές της χώρας μας είναι σταθερές.
Οπως σημειώνει ο οίκος, η εκταμίευση των δόσεων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και τα κεφάλια που θα αντλήσει η χώρα από άλλες πηγές, θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2015.
Καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ευρώ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη και καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης βελτιώνονται είναι απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών από εδώ και στο εξής, όπως τονίζει ο οίκος, υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος του Grexit έχει πλέον εξαφανιστεί εντελώς.
Παρόλο που το χρέος σκαρφάλωσε στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 125% μέχρι το 2015. Αυτό βασίζεται σε σταθερή πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη μέση οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3 % σε πραγματικούς όρους.
Εκτός από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας , ο επίμονος αποπληθωρισμός από τον Μάρτιο του 2013 είναι μια ανησυχία, επισημάνει η R&I. Αν η εγχώρια ζήτηση δεν έχει δύναμη και η οικονομία δεν αναπτυχθεί, θα είναι δύσκολο να μειωθεί το χρέος όπως έχει προγραμματιστεί. Η R&I θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να θέσει την οικονομία στην
αναμενόμενη πορεία ανάπτυξης.
Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ανακτήσει τη σταθερότητα προς το παρόν , ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα διαμορφώθηκε στο 33 % στο τέλος του 2013. Επίσης, προσθέτει ο οίκος, θα πάρει πολύ χρόνο πριν ο τραπεζικός κλάδος μπορέσει να ανακτήσει την ικανότητά του να χορηγεί δάνεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr