Απαγορεύεται ο συμψηφισμός και η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος για οποιονδήποτε λόγο, ο νόμος είναι σαφής, τόνισε ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ανακοίνωσε πως εάν έχει συμβεί «αυθαίρετη πράξη» από τις τράπεζες, «θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα». Διευκρίνισε μάλιστα, πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο ακόμα και αν υπάρχει πάγια εντολή από το δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού. Όπως είπε, ο κ. Βρούτσης, ήδη η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Πρόσθεσε πως ο ίδιος μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά και εντός της ημέρας θα εκδοθεί ανακοίνωση της Τράπεζας. «Το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο», τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών.
"Σήμερα, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαϊου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές.Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.
Υπουργικές διευκρινίσεις για το μέρισμα
Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.
Από την ανάλυση της πρώτης πληρωμής προκύπτει ότι:
-Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
-Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
-Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
-Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
-Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
-Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.
Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου. Παράλληλα, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται, με ικανοποιητικό ρυθμό. Από τις 4 έως τις 8 Μαϊου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr