Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι λεπτομέρειες για την επιβολή του φόρου μπορεί να παρουσιαστούν έως το τέλος του έτους, ώστε να ισχύσουν από την αρχή του 2016. "Μία κρίσιμη μάζα" προκύπτει από μία σειρά χωρών – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία – δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Η προεργασία για την επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις 11 χώρες ξεκίνησε περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν απέτυχε η πρόταση για την καθιέρωση του φόρου σε όλη την ΕΕ. Έως τώρα, οι χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, εμμένουν στη δέσμευσή τους χωρίς να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα λειτουργήσει ο φόρος. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στο αν θα φορολογηθούν όλα τα παράγωγα, μόνο τα παράγωγα μετοχών ή καθόλου τα παράγωγα.
Οι χώρες έχουν επίσης διαφορές ως προς το ποιος πρέπει να εισπράττει τον φόρο- η χώρα προέλευσης μίας εταιρείας που κάνει συναλλαγές ή η χώρα όπου οι συναλλαγές της πραγματοποιούνται. Οι μικρότερες χώρες επεδίωκαν γενικότερα τη διεύρυνση της βάσης επιβολής του φόρου που θα απέφερε περισσότερα έσοδα , ενώ οι μεγαλύτερες χώρες επιθυμούσαν να αρχίσει η φορολογία από μικρότερη κλίμακα.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη φορολογία, κ. Άλγκιρντας Σέμετα, δήλωσε στο Βίλνιους ότι δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση για τον τρόπο χειρισμού των παραγώγων. Ο κ. Σαπέν τόνισε ότι η περαιτέρω εργασία στο θέμα αυτό θα οδηγήσει σε απόφαση για τη βάση πάνω στην οποία θα επιβληθεί ο φόρος.
"Δεν θα αφορά μόνο τις μετοχές, αλλά και μία σειρά παραγώγων που πρέπει τώρα να εντοπίσουμε", δήλωσε ο κ. Σαπέν.
Και οι 28 χώρες της ΕΕ θα λάβουν μέρος στη συζήτηση για το συγκεκριμένο φορολογικό σχέδιο, γεγονός που θα επιτρέψει σε χώρες που δεν θα συμμετάσχουν στη φορολογία, όπως η Βρετανία, να εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή διάχυση των επιπτώσεων του. Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ από τις 2 Μαΐου, θα χρειασθεί περισσότερη τεχνική εργασία επί του σχεδίου αυτού.
Στην πλούσια ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, (ECOFIN) που πραγματοποιείται την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Όπως δήλωσε, θα εξεταστούν φορολογικά θέματα και ειδικότερα η αποφυγή της διπλής επιβάρυνσης, θέμα στο οποίο ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αποτελεί υποχρέωση η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα συζητηθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί με στόχο την υιοθέτηση του. Ακόμη, στο Συμβούλιο θα συζητηθούν η υιοθέτηση της οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι Σύνοδοι του G20 και του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr