Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών συστήνεται νέα Δημοσιονομική Αρχή για την παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών και του χρέους, ενώ θα επιβάλλεται "επιτίμιο" με περικοπές και εξωτερικό έλεγχο (επόπτη) στους κρατικούς φορείς που πέφτουν έξω στη διαχείριση των κονδυλίων τους. Οι συνέπειες θα γίνονται αισθητές, τόσο στις διοικήσεις των φορέων όσο και στους απλούς δημότες, που θα καλούνται να πληρώνουν τα χρεή από παλιούς, νυν και μελλοντικούς δημάρχους.
Το νομοσχέδιο εισάγει και νέo «κανόνα», για το χρέος που θα ισχύσει με την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, βάσει του οποίου η (όποια) κυβέρνηση πρέπει να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος της χώρας κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα του ΑΕΠ.Ο κανόνας προβλέπει την ετήσια μείωση κατά το ένα εικοστό της διαφοράς μεταξύ του επιπέδου του χρέους, με το 60% του ΑΕΠ που θεωρείται ως τιμή αναφοράς.
Ποιοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη
Η πιο επώδυνες αλλαγές αφορούν στους δήμους και τους ΟΤΑ, τους οποίους θα αναλάβουν να διοικήσουν οι νέοι τοπικοί άρχοντες που θα αναδειχθούν από τις εκλογέ, καθώς αν χρειαστούν επιπλέον κονδύλια, θα πρέπει να τα βρουν φορολογώντας οι ίδιοι τους δημότες τους, αντί να τα ζητήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο:
- Οι δαπάνες κρατικών φορέων θα παρακολουθούνται ανά τρίμηνο. Αν διαπιστωθεί απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους που προβλέπονται για υπουργεία και φορείς της γενικής κυβέρνηση, τότε θα περικόπτονται αυτόματα επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες τους, ανάλογα με το ύψος των αποκλίσεων.
- Αν οι αποκλίσεις συνεχιστούν και το επόμενο τρίμηνο, τότε θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», ξεκινώντας από τις λειτουργικές δαπάνες και τις επιχορηγήσεις και φθάνοντας ως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Εάν διαπιστωθούν πολύ σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση με το πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ορίζει Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων αυτών, όπως ήδη προβλέπεται για τα υπουργεία. Ειδικά για τους ΟΤΑ που θα κριθούν υπότροποι, οι παρατεταμένες υπερβάσεις θα τους οδηγούν σε καθεστώς «επιτροπείας» και ένα από τα μέτρα που θα επιστρατεύονται για την κάλυψη των αποκλίσεων θα είναι η αύξηση των φόρων και των τελών που καταβάλλουν οι δημότες τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr