Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem, ο οποίος εξήγησε, το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι.
Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που κατατέθηκε επισήμως, έχει στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων από τόκους και τοκοχρεωλύσια, που μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 30 δισεκ. ευρώ, προς όφελος της ανάπτυξης ώστε να βελτιωθεί συνακόλουθα ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει επιμήκυνση στα 50 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, μετατροπή σε σταθερό, του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου και περίοδο χάριτος για 10 ή 20 έτη στην καταβολή τόκων για τα δάνεια από την ευρωζώνη.
"Πιθανά μέτρα στην επόμενη αξιολόγηση..."
Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα εξεταστούν πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Αναλυτικότερα η δήλωση αυτή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν κατάλληλη στήριξη έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως είχε υπογραμμιστεί στη δήλωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.
Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης που διαπιστώνονται για την Ελλάδα αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε από τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως διαπιστώθηκε με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
Το Eurogroup υπογραμμίζει επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ουσιαστικής σημασίας. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup.
Όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, η σημαντική προσαρμογή που επετεύχθη επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε νέα φάση, από τη σταθεροποίηση προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές αποδεικνύει την οικειοποίηση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας εταιρικής συμφωνίας για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Τα επόμενα επτά χρόνια προβλέπεται να χορηγηθούν 19 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας με όχημα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Το Eurogroup υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια, μέσω της Task Force, ως στήριξη προς τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης".
Θετικές οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν
Στο μεταξύ, σε τροχιά ανάκαμψης μπαίνει η Ελληνική Οικονομία σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις που διατυπώνει η Κομισιόν. Αναμένει ανάπτυξη 0,6% το 2014, ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός αυτός θα ενισχυθεί στο 2,9% για το 2015.
Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 2,8% του ΑΕΠ για φέτος και σε 4,1% για το 2015 (2,7% και 4,1% στις χειμερινές προβλέψεις). Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Ε.Ε., με βάση τους κανόνες του προγράμματος, το προσδιορίζει σε 1,6% για φέτος και σε 3% για το 2015.
Το χρέος αναμένεται στο 177,2% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 172,4% του ΑΕΠ για το 2015, όταν η προηγούμενη έκθεση το τοποθετούσε στο 177% φέτος και στο 171,9% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο, η έκθεση παραπέμπει σε επώδυνες παρεμβάσεις καθώς σημειώνει ότι το β' εξάμηνο του 2014 αναμένονται αναθεωρήσεις των συστημάτων μειωμένου ΦΠΑ, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, ενώ αφήνει υπονοούμενα για επέκταση του τέλους αλληλεγγύης. Στο "μάτι" της επιτροπής μπαίνουν τα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ, (όπως των νησιών με δημοσιονομικό αποτύπωμα στα 291 εκατομμύρια ευρώ) που όπως τονίζεται δημιουργούν διαρροές εσόδων κοντά στα 942 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρατείνει τα μέτρα που λήγουν προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Αυτό υποδηλώνει ονομαστικό έλλειμμα 1%.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο πακέτο που θα κρίνει το δημοσιονομικό οδικό χάρτη της χώρας αναμένεται να "ανοίξει" με την έλευση της τρόικας το Σεπτέμβριο....
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr