Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε στα χαμηλά των 1.220 μονάδων, περιόρισε τις αρχικές του απώλειες και έκλεισε στις 1.232 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,62%. Τιτάνας και Εθνική έκαναν τη διαφορά με την πρώτη μετοχή να σημειώνει άνοδο 3,41%, στα 23,37 ευρώ και τη δεύτερη 1,78%, στα 2,86 ευρώ, αν και το χαρτί έκανε υψηλά ημέρας στα 2,95 ευρώ. Διακινήθηκαν σχεδόν 1,6 εκατ. τεμάχια με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στην αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες επενδυτές έχουν αποκλειστεί από την αύξηση κεφαλαίου εκτός κι αν έχουν συνεργασία με κάποιον ξένο οίκο. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αποκλειστεί ακόμα και οι μεγαλοπελάτες του private banking. Αντίδραση 0,57% βγήκε στην Πειραιώς και 0,28% στην Alpha με 7,2 και 11,1 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Εθνική, Πειραιώς, Alpha kai OTE έκαναν σχεδόν το 70% του τζίρου ή 40 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες απώλειες μετά το πακέτο του 10%, στην ΕΥΔΑΠ ( το πακέτο έγινε από την Πειραιώς σε fund του Πόλσον), υποχωρώντας τη Δευτέρα 8,64%, στα 9,09 ευρώ, πιέσεις 3,67% για την Motor Oil και 2,80% για τον Μυτιληναίο, καθώς εκκρεμούν τα ομολογιακά. Στο κόκκινο και ο ΟΤΕ με απώλειες 0,61% και οριακή πτώση για τον ΟΠΑΠ στα 11,24 ευρώ. Η τραπεζική μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτή της Eurobank, σε ποσοστό 7,87%, στα 0,445 ευρώ. Πτώση, η οποία αποδίδεται στην κλειστή αγορά του Λονδίνου, αφού οι αγοραστές που ήταν τα ξένα funds δεν ήταν παρόντα τη Δευτέρα για να ανακόψουν το κύμα πωλήσεων που εκδηλώθηκε από τους εγχώριους βραχυπρόθεσμους παίκτες.
Σύμφωνα με την αγορά πάντως, οι ρευστοποιήσεις την τρέχουσα εβδομάδα, είναι μέσα στο πρόγραμμα και προβλέψιμες, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ της Εθνικής, ύψους 2,5 δις. ευρώ με στόχο οι εγγραφές να ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ. Ταυτόχρονα, μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες μετοχές της Eurobank μετά την αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα να ξεκινήσει ένα ακόμα rebalancing, λόγω της εισόδου της στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση με σημαντική στάθμιση στη διαμόρφωση της αγοράς, των δεικτών και του γενικού δείκτη.
Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι απρόβλεπτες εξελίξεις ενόψει της Ευρωκάλπης στις 25 Μαϊου, με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Σαββατοκύριακο και που δίνουν οριακό προβάδισμα (σ.σ. αλλά προβάδισμα) της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, να περνούν στα ψιλά από την αγορά.
Η προσοχή της αγοράς πάντως, είναι στραμμένη τη Δευτέρα στο Eurogroup, κατά το οποίο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας αναμένεται να ανοίξει το θέμα της μείωσης του χρέους, χωρίς ωστόσο, να λάβει κάτι χειροπιαστό από τους ομολόγους του, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους θα τραβήξει, τη στιγμή που μία ακόμα χώρα μετά την Ιρλανδία, η Πορτογαλία, βγαίνει από το Μνημόνιο.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr