Κλείσιμο με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει τις συναλλαγές την Παρασκευή στις 1.240,16 μονάδες και με άνοδο 0,65%, ενώ οι συναλλαγές επανήλθαν αισθητά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα, στα 134,7 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,39% και πλέον η αγορά εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. «Δύσκολη» υπό την έννοια ότι τρέχει ήδη η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αφού οι προεγγραφές, κατά τις πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εγγραφές για 3 δις. ευρώ, που σημαίνει ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μαϊου που ανοίγει το βιβλίο προσφορών οι εγγραφές στην αύξηση κεφαλαίου θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ. Κεφάλαια, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα λείψουν από την αγορά, αν και οι ξένοι δείχνουν να μην κλονίζονται από την έξαρση της πολιτικής θερμότητας ενόψει Ευρωεκλογών. Οι δηλώσεις Τσίπρα το τελευταίο διάστημα εκλαμβάνονται από τους ξένους ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν δεν αλλάξει δραματικά το μακρο/οικονομικό σενάριο, αφού κανένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν θα θελήσει να τορπιλίσει τις προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας σε χθεσινή του συνέντευξη μίλησε για αποφάσεις (π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα) που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις Ελληνικές επιχειρήσεις που σπεύδουν να δανειστούν, όπως η Ιντραλότ και η ΔΕΗ, αντλώντας μάλιστα περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα ζητούσα αρχικά 250 εκατ. ευρώ με 6,1% η Ιντραλοτ από 200 εκατ. που ζήταγε και 700 εκατ. ευρώ με 5,5% η ΔΕΗ από 500 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή που έσπασε τα κοντέρ την Παρασκευή ήταν η Eurobank, που έκλεισε με σούπερ άνοδο 17,80%, στα 0,483 ευρώ, δεδομένου ότι η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε στα 0,31 ευρώ. Επιχειρείται άνοδος της τιμής της μετοχής, έστω και τεχνικά, όπως σημειώνουν οι χρηματιστές, ενόψει της εισαγωγής των νέων μετοχών. Το Χ.Α., ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι μετοχές της Eurobank από τις 2 Ιουνίου περνούν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εξαιτίας της διασποράς που επετεύχθη μετά την αύξηση κεφαλαίου. Στον Mid Cap, η Eurobank, θα αντικατασταθεί από την Aegean.
Κατά τα άλλα, η είσοδος Πόλσον στην ΕΥΔΑΠ με ένα discount της τάξης του 12%, οδήγησε τη μετοχή σε υψηλά έτους, στα 9,95 ευρώ. Κέρδη πάνω από 4% για την ΕΧΑΕ, στα 8,83 ευρώ, 3,53% ενισχύθηκε η Πειραιώς, στο 1,76 ευρώ, η οποία είχε διορθώσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα, 2,292% ενισχύθηκαν τα ΕΛΠΕ, 2,87% η Ιντραλότ που δανείστηκε φθηνότερα σε σχέση με το 11% πριν από ένα χρόνο, περιορισμός των αρχικών κερδών στη ΔΕΗ, που έκλεισε στα 10,99 ευρώ, οριακά κέρδη για την ΕΤΕ, στα 2,81 ευρώ, αλλά και για τον ΟΤΕ, στα 11,50 ευρώ, εν αναμονή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη.
Υπό έλεγχο οι απώλειες στον ΟΠΑΠ, που υποχώρησε κατά 2,17%, MIG 2,41%, ΜΕΤΚΑ 1,94%.
Τεχνική ανάλυση
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος αναφέρει πως, «η υποψία ενός βραχυχρόνιου σχηματισμού διπλού πυθμένα στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη πέριξ της ισχυρής περιοχής στήριξης των 1180 με 1185 μονάδων δημιουργεί τεχνικό υπόβαθρο πιθανής λήξης της υπάρχουσας πτωτικής τάσης. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση καταστρατήγηση των 1250 μονάδων, περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή τάσης, που ένωνε τις κορυφές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αδυναμία κατοχύρωσης των 1250 μονάδων θα προκαλούσε βραχυχρόνιο καθοδικό κύμα προς το επίπεδο των 1200 μονάδων. Το σημαντικότερο πάντως πεδίο μάχης μεταξύ των δύο στρατοπέδων Bulls και Bears, που θα καθορίσει με την έκβασή του τη μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στη περιοχή των 1280 με 1305 μονάδων. Κλείσιμο πέριξ της περιοχής των 1235 μονάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής επιζητάει και το εβδομαδιαίο διάγραμμα του δείκτη, καθώς μετά από σχεδόν έξι εβδομάδες πτωτικής «φαγούρας» θα αποτυπωθεί ένα pattern recognition (Dragonfly Doji + Black Short Day + Hammer), όπου στατιστικώς «μπορεί» να δώσει αφορμή ανοδικής συνέχειας στις επόμενες δύο εβδομάδες. Από τις επιμέρους μετοχές, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΜΟΗ, ο ΤΙΤΚ, η ΜΠΕΛΑ, ο ΜΥΤΙΛ, η ΕΧΑΕ και η ΑΛΦΑ καθώς εμφανίζονται reversal σχηματισμοί σε αρκετούς τεχνικούς δείκτες ορμής».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «αποστάσεις τόσο από την διαγραμματικά, «επικίνδυνη» περιοχή ισχυρής στήριξης των 375 με 365 μονάδων όσο και από το προηγούμενο χαμηλό του Απριλίου στις 380 μονάδες κράτησε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 δίνοντας την ευκαιρία για την ανοδική επαναφορά του προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη το αντίστοιχο σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών είναι το επίπεδο αντίστασης, που εκτείνεται μεταξύ των 406 με 410 μονάδων με το σημαντικό σημείο αναφοράς του τεχνικού στροφέα αλλαγής τάσης να βρίσκεται στις 415 μονάδες. Η αδυναμία αντιπαράθεσης με το διαγραμματικό σημείο των 406 μονάδων θα προκαλέσει νέο pullback χαμηλότερα των 390 μονάδων. Πάντως η μέχρι πρότινος γκρίζα ζώνη τεχνικής συμπεριφοράς των δύο βαρυνουσών από απόψεως στάθμισης Alpha και Πειραιώς αρχίζει και λειαίνεται χρωματικά ανοίγοντας μερικώς ένα παράθυρο πιθανής λήξης των όποιων ρευστοποιήσεων λόγω αναδιάρθρωσης με την είσοδο των νέων μετοχών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr