Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων μηνός Φεβρουαρίου της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 μειώθηκε κατά 5,5% στα 4,18 δισ. ευρώ (από 4,42 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η υποχώρηση είναι μικρότερη (-4,8%), αποδεικνύοντας ότι σε αρκετούς εξαγωγικούς κλάδους παραμένουν ισχυρές αντιστάσεις ή ακόμη και σημάδια ανάκαμψης των εξαγωγών.
Να σημειωθεί ότι ο Φεβρουάριος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο -6,8% (στα 2,05 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2013), ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν υποχώρηση κατά 7%. Η βελτίωση αυτή προήλθε από τις αυξημένες εξαγωγές προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ (+0,7%), την ώρα που οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν κατά 12,4%. Οι αντίρροπες αυτές δυνάμεις αποδίδονται σε μετακίνηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από τις Τρίτες Χώρες προς τις χώρες της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές τον ίδιο μήνα, προς τις χώρες μέλη της ΕΕ εμφανίζονται μειωμένες κατά 7%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μόλις κατά 2,1%.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές παρουσίασαν μικτή εικόνα κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας κυρίως των συναλλαγών που αφορούν εισαγωγές πλοίων από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφάνισαν αύξηση κατά 1,8% (στα 4,04 δισ. ευρώ, έναντι 3,96 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών καταγράφεται εκρηκτική αύξηση κατά 16,9%. Με άλλα λόγια παρά τις μειωμένες σχετικά εισαγωγές πετρελαιοειδών, οι παραλαβές πλοίων από Τρίτες Χώρες αξίας 431 εκατ. ευρώ οδήγησαν σε νέα αύξηση της συνολικής αξίας των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων.
Παρ' όλα αυτά, η αύξηση του Φεβρουαρίου δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη συνολική μείωση των εισαγωγών κατά 4,1% για το πρώτο δίμηνο του έτους. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση εισαγωγών στη χώρα κατά 6,3%. Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας για το δίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 2,4%. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση του ελλείμματος κατά 20,2% στα 430,4 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και η αξία των πρόσφατων παραλαβών πλοίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr