Oι σοβαρές, πολυετείς προσπάθειες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και τη μείωση της αναποτελεσματικότητας, έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, όωπς σημειώνει υπογραμμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξή του Bloomberg, ότι «η Ελλάδα δεν έχει ούτε δημοσιονομικό, αλλά ούτε και χρηματοδοτικό κενό».
Με την επιμήκυνση της ωρίμανσης της εξυπηρέτησης του χρέους της, η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρέους. Αλλά το βάρος του δημόσιου χρέους εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 180% του ΑΕΠ, ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο για μια χώρα που θέλει να αναπτυχθεί γρήγορα, για να μπορέσει τουλάχιστον να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας του 26% και το ακόμη πιο ανησυχητικό ποσοστό της ανεργίας των νέων που ξεπερνά το 50%, όπως επισημαίνει ο γνωστός διαχειριστής.
Κανένας από τους «φίλους» της Ελλάδας - είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Γερμανία - δεν θέλει να υπογραμμίσει αυτό το ζήτημα του χρέους, καθώς τα δάνεια τους μπορεί να είναι από εκείνα που θα εξεταστούν για πιθανή ελάφρυνση χρέους.
Η Ελλάδα απέτρεψε μια πολύ μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χάρη στην προθυμία της να δεχθεί σημαντικό ποσό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης. Είναι ευνόητο ότι διστάζει να ζητήσει και πάλι από τους πιστωτές της -πολλοί εκ των οποίων αρχικά αντιτάχθηκαν στο δανεισμό- και να ζητήσει «συγχώρεση» χρέους, ακόμη και μερική.
Ούτε όμως και οι ιδιώτες πιστωτές θα σπεύσουν να βοηθήσουν, επισημαίνει ο Ελ-Εριάν. Αλλά με το πρόβλημα των αμέσων χρηματοδοτικών ροών της Ελλάδας να έχει λυθεί και με κεντρικές τράπεζες διεθνώς να διατηρούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, είναι απλά ευγνώμονες που μπορούν να τοποθετηθούν σε τίτλους με υψηλότερες αποδόσεις, μικρής διάρκειας, όπως τα ελληνικά ομόλογα.
Οσο καθησυχαστικό και αν ακούγεται αυτό όμως, η συλλογική αμφιβολία δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος του υψηλού χρέους της Ελλάδας. Για αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως οι εταίροι της ζώνης του ευρώ πρέπει να κρατήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας που έγινε το 2012, για την παροχή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όταν σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Θα πρέπει να τώρα να επιμείνουμε πολύ περισσότερο τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι αγορές έχουν χάσει την αίσθηση του κατεπείγοντος, Και αυτοί με τη σειρά τους θα ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά να κάνει πολλά περισσότερα εγχωρίως, καταλήγει ο Ελ-Εριάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr