Τα νούμερα - τα οποία έχουν υπολογιστεί από τους Financial Times με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - υπογραμμίζουν τις βαθιές πληγές που άφησε η κρίση της ζώνης του ευρώ, παρά την υψηλή ζήτηση για τα ομόλογα της περιφέρειας τους τελευταίους μήνες .
Αν και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έχει μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και τα ακόμα υπερβολικά υψηλά ελλείμματα σημαίνουν ότι ο λογαριασμός των τόκων των δανείων που έχουν λάβει Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία συνεχίζει να αυξάνεται.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους και η οικονομική εξαθλίωση είναι σαφώς ένα πολιτικό πρόβλημα», όπως επισημαίνει η Citigroup. «Ακόμα και αν αρχίσουμε να βλέπουμε τις αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ να σταθεροποιούνται και ίσως και να αρχίσουν να μειώνονται, θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες της περιφέρειας θα είναι ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ», όπως προσθέτει.
Τα στοιχεία, από την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, δείχνουν ότι το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι σχεδόν 10 σεντς σε κάθε ευρώ των εσόδων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις.
Στις υπόλοιπες 13 χώρες της ζώνης του ευρώ, το βάρος αυτό διαμορφώνεται σε μέσο όρο στα 3,5 σεντς ανά ευρώ, και αυτή η διαφορά προβλέπεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα υψηλά επίπεδα της εξυπηρέτησης χρέους, ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια, θα διαβρώσουν την ικανότητα των υπερχρεωμένων χωρών να κάνουν επενδύσεις και να διατηρήσουν κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία το ύψος των τόκων αγγίζει τα 7,3 δισ. ευρώ φέτος και υπερβαίνει τις δαπάνες εκπαίδευσης, ενώ είναι σχεδόν ίσο με τον προϋπολογισμό του κλάδου της υγείας.
Οι FT υπολογίζουν το βάρος της εξυπηρέτησης χρέους συγκρίνοντας το συνολικό ετήσιο έλλειμμα που προβλέπεται από το ΔΝΤ, με το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο αποκλείει τις πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος.
«Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για την ευρω-περιφέρεια για πολλά χρόνια», όπως τονίζει η Barclays. «Εκτός αν οι αρχές αρχίσουν να σκέφτονται ριζικές λύσεις και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης ή την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτά τα χρέη θα εμποδίζουν και θα ψαλιδίζουν την ανάπτυξη και θα περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες σημαντικά στα επόμενα χρόνια», όπως προσθέτει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr