To κενό που έφερε η εννιαήμερη διόρθωση πάει να καλύψει η αγορά, με τον γενικός δείκτη να σκαρφαλώνει στις 1.250 μονάδες και τις καρδιές να πηγαίνουν πάλι πίσω στις… θέσεις τους. Η αγορά είναι αποτιμήσεις υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Έπειτα από μία ανοδική κούρσα που έρχεται από τα μέσα Ιουλίου με τον γενικό δείκτη σχεδόν να διπλώνει, τις τιμές να κάνουν περισσότερο από 100% και με την έξοδο της χώρας στις αγορές, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη συμφωνία με την τρόικα να είναι πραγματικότητα, η διόρθωση ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Κατά την JP Morgan, η αγορά δεν έχει πια κανένα πολιτικό ρίσκο. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, ακόμα κι αν γίνουν εκλογές κι αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στη κυβέρνηση, δεν θα θελήσει κανείς να πάνε χαμένες οι προσπάθειες τόσων χρόνων.
Με την επιχειρηματολογία αυτή λοιπόν, αλλά και με το δεδομένο ότι οι ξένοι που επένδυσαν στη χώρα μας, όπως η Fairfax στη Eurobank, ήρθαν για να μείνουν και όχι για να φύγουν (π.χ. όπως έκανε το ίδιο fund στην Ιρλανδία), τα ισχυρά χαρτοφυλάκια αγοράζουν Ελλάδα με την προοπτική της παραμονής και της μελλοντικής κατοχύρωσης των κερδών τους. Άλλωστε, η Alpha Bank τονίζει του λόγου το αληθές περί εμπέδωσης του σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, γράφοντας στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυσή της ότι, «οι ξένοι επενδυτές επενδύουν στην Ελλάδα διότι πιστεύουν ότι έγινε σημαντική πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί οι επενδυτές ξέρουν σήμερα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να καταγράφεται στο 175% του ΑΕΠ, αλλά έχει μέση διάρκεια λήξης μετά το 2014 που υπερβαίνει τα 17,5 έτη (με λήξεις έως το 2057) και είναι χρέος πολύ χαμηλού επιτοκίου».
Η αγορά ενδεχομένως να πιεστεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά. Θυμίζουμε ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα δύο εκδόσεις ομολογιακών, της Alpha και της ΔΕΗ συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ, οι οποίες πάγωσαν από την αύξηση κεφαλαίου μαμούθ της Εθνικής 2,5 δις. ευρώ, αλλά και 750 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσουν την έκδοση ομολόγου. Επιπρόσθετα, τρέχουν οι διαδικασίες και τα roadshow στις… πέντε ηπείρους για να συγκεντρώσει η Eurobank 2,86 δις. ευρώ. Που σημαίνει ότι μέχρι τις 16 Μαίου, που κανονικά θα έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ, οι Ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα έχουν σηκώσει περίπου 8 δις. ευρώ. Σημειωτέον, ότι εκκρεμούν ακόμα ομολογιακά από Μυτιληναίο, Motor Oil και MIG (;), εκτοξεύοντας το ύψος των προς άντληση κεφαλαίων πάνω από τα 10 δις. ευρώ, συν τα τα περίπου 3,5 δις. ευρώ που άντλησαν Πειραιώς και Alpha, μιλάμε για περίπου 13 δις. ευρώ μόνο στο Χρηματιστήριο και 16 δις. ευρώ, αν προστεθεί και η πρώτη Ελληνική έκδοση ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr