Πρώτον: Δημιουργήθηκε βάση δανεισμού. Τα «εννιάρια» και τα «οκτάρια» που έδιναν οι Ελληνικές επιχειρήσεις πέρσι για να δανειστούν, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον δημιουργείται η βάση για δανεισμό στα επίπεδα του 5% και κάτω και όσο βελτιώνονται τα spreads και οι αποδόσεις των επιτοκίων των Ελληνικών τίτλων, τόσο πιο καλούς όρους θα λαμβάνουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις. Κρίσιμο τεστ αποτελεί ο προγραμματισμένος για σήμερα δανεισμός της ΔΕΗ, που με τον ίδιο τρόπο, όπως το Δημόσιο και πριν από είκοσι μέρες η Πειραιώς, θα ανοίξει βιβλίο προσφορών, ζητώντας να αντλήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ, κάτι που θα γίνει με την έκδοση δύο ομολόγων. Χθες η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε το πράσινο φως στους αναδόχους της Deutsche Bank, HSBC, Citigroup, Credit Suisse να δρομολογήσουν τη σχετική διαδικασία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από χθες ενημερώθηκαν Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Δεύτερον: Μειώνεται αισθητά το risk premium με τα Ελληνικά assets να αναβαθμίζονται συμπιέζοντας ακόμα πιο πολύ τα έντοκα γραμματια, τα repos και άλλους τίτλους, ενώ λογικά θα περίμενε κανείς καλύτερες αποδόσεις από το Ελληνικό χρηματιστήριο. Που όμως, εδώ και έξι συνεδριάσεις δεν έρχονται, διότι, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, όλα τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί. Η αγορά σημειώνει κούρσα από την αρχή του χρόνου κατά 15%, το p/e της αγοράς διαμορφώνεται στο 20 για φέτος και υποχωρεί στο 15 για το 2015. Αυτό δείχνει ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι ιδιαίτερα ακριβή, δεδομένου ότι το 2013 ήταν μία άσχημη χρονιά για τις εισηγμένες, οι οποίες έγραψαν μεγάλες ζημιές.
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά βασίζεται κυρίως στην προσδοκία, με τους διαχειριστές να τοποθετούν επόμενο σταθμό για την αγορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Όσιο πιο γρήγορα υπάρξει αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο.
Τραπεζική πηγή, πλην της Alpha η οποία τοποθετήθηκε ανοιχτά χθες, στάθηκε στο πόσο ξεπερασμένη ήταν η ανάλυση της Moody's και της S&P, που κράτησαν αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας, δηλαδή σε αξιολόγηση που παραπέμπει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ίδια πηγή θεωρεί ότι έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη των ξένων για Ελληνικούς τίτλους και δεν αποκλείει μέσα στο επόμενο τετράμηνο να υπάρξει και νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές, είτε με την έκδοση μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας τίτλου, μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η καμπύλη των επιτοκίων. Η ίδια πηγή θεωρεί βέβαιο ότι και στην επόμενη έκδοση θα υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση, θυμίζοντας ότι κατά την πρώτη έκδοση η Ιρλανδία, το 2012, είχε δανειστεί με επιτόκιο 5,90% και στη συνέχεια η Πορτογαλία με 4,90%, δηλαδή όσο κι εμείς για να υποχωρήσουν επιπλέον οι αποδόσεις σε μετέπειτα εκδόσεις.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr