Η διαφαινόμενη επιτυχία της Ελληνικής έκδοσης άνοιξε την όρεξη στις μεγάλες εταιρείες, αλλά και στις τράπεζες να βρουν το δρόμο τους στις αγορές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πραγματοποιούνταν αμέσως μετά τη συμφωνία με την τρόικα τον περασμένο μήνα. Προηγήθηκαν οι τράπεζες όμως, η Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,7 δις. ευρώ (χθες ολοκληρώθηκε και στην Ελλάδα) και της Alpha 1,2 δις. ευρώ. Ο χρόνος τοποθετήθηκε για σήμερα σε μία περίοδο που το momentum για τις αγορές και το Χ.Α. είναι καλή, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3 δις. ευρώ και τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα σε ελεύθερη πτώση με απόδοση κάτω του 6% και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αποκλιμάκωση.
Επίσης, η έκδοση της ΔΕΗ, σύμφωνα με διαχειριστές, ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μεσολάβησε η έξοδος της χώρας στις αγορές, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί για τις αρχές της επομένης. Έλληνες διαχειριστές σε ξένα funds στο Λονδίνο αναφέρουν ότι τους ζητήθηκε από άλλους αναδόχους να τεθούν σε ετοιμότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα διότι ετοιμάζεται και η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές, ζητώντας να αντλήσει ποσό μεταξύ 300– 500 εκατ. ευρώ. Για δε την έκδοση της Εθνικής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθεται για αργότερα.
Προς το παρόν, για την περίπτωση της Alpha, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, αφού δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα των αναδόχων. Όσον αφορά το επιτόκιο, τόσο η Alpha, όσο και η ΔΕΗ περιμένουν την εξέλιξη της σημερινής έκδοσης του ελληνικού ομολόγου. Όλα δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην αγορά και την οικονομία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μέρος από τη ρευστότητα που αντλεί το τραπεζικό σύστημα θα περάσει στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr