Κάθε προσδοκία φαίνεται να ξεπερνά η πρώτη απόπειρα εξόδου της χώρας μας στις αγορές. Σύμφωφνα με πληροφορίες που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι προσφορές ξεπερνούν τα 11 δις. ευρώ για μία έκδοση πενταετούς ομολόγου και ύψους 2,5 δις. ευρώ (αν και το ποσό δεν γράφεται στην ανακοίνωση). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανάδοχοι επικοινωνούν με τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια της διεθνούς αγοράς και οι πρώτες πληροφορίες από τα dealing rooms του Λονδίνου αναφέρουν ότι οι ξένοι γράφονται μεταξύ 4,90 - 5,25%. Ταυτόχρονα, οι ανάδοχοι έχουν αναλάβει και επισήμως άτυπο roadshow της Ελληνικής οικονομίας. Το βιβλίο θα κλείσει αύριο, Πέμπτη. Δηλαδή, όπως θ’ ανοίξει το βιβλίο το πρωί της Πέμπτης, έτσι θα κλείσει, σχολίαζε με νόημα Έλληνας διαχειριστής από το Λονδίνο.
Στη σχετική ανακοίνωση που εστάλη προς τους "ενδιαφερόμενους" δεν αναφέρεται το τελικό ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα. Το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2019. Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και Morgan Stanley.
Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο ενώ αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan θα οριστεί το επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών: "Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον".
Η ανακοίνωση που πήγε στους θεσμικούς:
Εκδότης: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αξιολόγηση: Caa3 / Β- / Β- (Σταθερή/Σταθερή/Σταθερή)
Μέγεθος: 2.00.000.000-3.000.000 (εκτιμώμενο)
Νόμισμα: € (Ευρώ)
Διάρκεια: 5 έτη
Τοκομερίδιο: Σταθερό (ετήσιο)
Προσδοκώμενη απόδοση 4,90%-5,50%
Ελ. Μέγεθος: 1.000
Δίκαιο: Αγγλικό
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προσδοκά καθαρό όφελος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο από την έξοδο στις αγορές. Το κέρδος αυτό προκύπτει σε σχέση με ενδεχόμενη άντληση ισόποσων κεφαλαίων μέσω εντόκων γραμματίων αντί των 5ετων τίτλων.
Οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν απόλυτα… προσγειωμένες λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, δεν πανηγυρίζει, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να φτιάξει παράλληλα και η καμπύλη των ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr