Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στις μόλις 20 εργάσιμες ημέρες του μήνα Ιανουαρίου, διενεργήθηκαν 30.000 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (κυρίως σε τράπεζες και καταθετικούς λογαριασμούς) έναντι μόλις 17.260 τον μήνα Ιανουάριο και 5.300 που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο πέρυσι. Γίνονται δηλαδή πλέον 1.500 κατασχέσεις κάθε μέρα, μέσω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που αποστέλλονται καθημερινώς και ηλεκτρονικά ακόμη στην θυρίδα του φορολογουμένου στο taxisnet ή στο email του οφειλέτη.
Φόβος και τρόμος η ΓΓΔΕ
Το όλο θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για πολλές ομάδες που δεν έχουν να πληρώσουν. Ωστόσο, αναμφισβήτητα, οι φορολογούμενοι΄, όσοι τουλάχιστον έχουν, με το φόβο της κατάσχεσης προσπαθούν να έλθουν σε συνεννόηση με την εφορία. Γι΄αυτό τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα φαίνεται ότι ίσως ξεπεράσουν κατά πολύ τους στόχους που είχαν θέσει για φέτος κυβέρνηση και Τρόικα. Η ΓΓΔΕ υπολόγιζε να εισπράξει φέτος τα 2 δισ. από τα 62 δισ. που χρωστούσαν συνολικά έως τέλος του 2013 2.839.021 οφειλέτες. Μέσα σε δύο μήνες μόλις όμως, εισέπραξε 405,6 εκατ. ευρώ και, σε 12μηνη βάση, «κοιτάζει» σε εισπράξεις πάνω και από 2,4 δισ. ευρώ. Αν ενταθούν και άλλο όμως τα εισπρακτικά μέτρα που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε έναν μήνα (+73% από τον Ιανουάριο) και εξαπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο, η υπέρβαση μπορεί να ξεπεράσει κάθε φαντασία, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο.
Ωστόσο, παραμένουν απλήρωτα νέα χρέη από φόρους που συνεχώς καταφτάνουν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Μέσα σε 3 μήνες, από 1.12.2013 έως 28.2.2014, δημιουργήθηκαν χρέη 2,3 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 210 εκατ. ευρώ από αυτά.
Στόχος ήταν να εισπράττεται τουλάχιστον το 30% από αυτά, κυρίως από ρυθμίσεις αφού δεν έχουν προλάβει να «ωριμάσουν» τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για αυτές τις περιπτώσεις. Οι εφορίες δεν καταφέρνουν να εισπράξουν ούτε το 10%. Μόνο οι μεγάλες εφορίες του Πειραιά «πιάνουν» το στόχο: η ΦΑΕ Πειραιά τον ξεπερνά με 32% εισπραξιμότητα και η ΔΟΥ Πλοίων με 30%, όταν τρίτη έρχεται η ΦΑΕ με τα μισά (16,5%), οι 9 στις 10 έχουν μονοψήφια ποσοστά (μόλις 3%-5,5% οι ΔΟΥ στη Θεσσαλονίκη!) και πανελλαδικά το ποσοστό δεν ξεπερνά το 9%.
Γ.Α.