Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, και αυτό έχει αντίκτυπο στους υπολογισμούς της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup, στο αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε με προορισμό την Κύπρος όπου και βρίσκεται σήμερα.
«Μετά το καλοκαίρι θα επανεξετάσουμε τα πάντα», είπε. Εάν η Ελλάδα πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τους διεθνείς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού και βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», είπε.
«Μια σειρά από παραδείγματα έχουν δοθεί, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας των δανείων ή της περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου», είπε. «Αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από το πόσο εξελίσσεται η οικονομική ανάπτυξη»
Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα φτάσουν σε θετική απόφαση για τις επόμενες πληρωμές των δόσεων προς την Ελλάδα αύριο.
«Λίγο πάνω από 8 δισ. ευρώ προβλέπεται να είναι η δόση τώρα», δήλωσε. «Δεν ξέρω ακόμα. Η Τρόικα θα ενημερώσει επίσης για το ποσό που απαιτείται»
Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια σοφή απόφαση.
«Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις προσδοκίες», είπε. «Έτσι πρέπει να ξεκινήσει προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο, σιγά-σιγά. Η Ιρλανδία, επίσης. Σιγά-σιγά θα εκδώσει ομόλογα. Πρώτα βραχυπρόθεσμα και στη συνέχεια σταδιακά μακροπρόθεσμα », είπε. «Νομίζω ότι είναι καλό να αρχίσουν φέτος»
"Δεν είναι συγκρίσιμες οι περιπτώσεις Κύπρου & Ελλάδας"
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τόνισε ότι δεν είναι συγκρίσιμες οι περιπτώσεις Κύπρου και Ελλάδας. Όπως είπε, η κυπριακή οικονομία είναι ισχυρή, με διάφορους τομείς να ανακάμπτουν παρά την ύφεση, περιλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Επίσης, απέρριψε τη θέση ότι το bail-in αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να παίρνει πίσω κάποιος την κατάθεση του σε τράπεζα.
Η Κύπρος θα ανακάμψει, σημείωσε, με τη διοχέτευση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, αφού εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ELA, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν μπορεί να φταίει η ΕΚΤ, γιατί παρέχει το εργαλείο έκτακτης ρευστότητας. Αυτή δίνεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τονίζω ότι είναι έκτακτη, ανέφερε.
Αναφορικά με την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν χρειαστεί θα δοθεί, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται, γιατί η χώρα κινείται εντός των στόχων του προγράμματος και γιατί υπάρχει αρκετό περιθώριο στο πρόγραμμα σε περίπτωση ανάγκης.
Σε σχέση με τα stress tests ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι Κυπριακές αρχές τού έχουν θέσει τα ζητήματα για τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες. Είπε ότι σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα, η αντίληψή του είναι ότι τα πλείστα κρατούνται μέχρι τη λήξη τους και επομένως θα τύχουν του ανάλογου χειρισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τις τράπεζες στα stress tests.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr