«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη διαγραφή του.
«Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας πως «το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μην προχώρησε σε διαγραφές, αλλά κοιτά τις δικές του πληγές: ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».
Απώλειες και για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς οι βουλευτές Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία, για να μην καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, όπως είχε αποφασίσει το κόμμα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ένας. Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το τέταρτο κόμμα που μετρά απώλειες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς "δεν του βγήκε" η στρατηγική που υιοθέτησε.
Όχι μια, αλλά δυο αποτυχημένες προσπάθειες να μπλοκάρει τη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου έκανε το απόγευμα της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει η διαδικασία για περίπου 3 ώρες, πριν αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, για να επιστρέψει λίγο πριν τη ψηφοφορία.
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα. «Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού» καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.
"Ξεπέρασε τα όρια ο διαρκώς κρυπτόμενος κ. Σαμαράς. Όχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει τον απαξιωμένο πλέον υπουργό Oικονομικών, αλλά απαξίωσε εκκωφαντικά και τον υπουργό Eπικρατείας κ. Σταμάτη. Η πραγματικά πικρή γεύση για τον κ. Σαμαρά θα αφορά τις επερχόμενες εκλογές και όχι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αποστρέφεται και προσπαθεί να παρακάμψει¨, σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να πιάσουμε το νήμα των γεγονότων από την αρχή, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αρχικά κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντάς τον κύριο εκτελεστή συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας.
Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις επί της διαδικασίας- με αιχμή την αρνητική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και την θέση του Δημήτρη Σταμάτη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επικρίνει τον υπουργό Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι αρχικά απεδέχθη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά στη συνέχεια προχώρησε- όπως τον κατηγορούν- σε αναδίπλωση...
Την πρόταση απέρριψαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επικαλέστηκε νομικούς του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής και παρέπεμψε τη συζήτησή της στην Ολομέλεια, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της απόρριψής της. Όπως εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που απορρίφθηκε παρόμοια πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο, έχει το δικαίωμα να καταθέσει νέα πρόταση μομφής σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών μόνο για προσωπικό λόγο σε βάρος υπουργού, και όχι για την άσκηση της συλλογικής κυβερνητικής πολιτικής.
Στουρνάρας: "Κουτοπονηριά & κοινοβουλευτικό πραξικόπημα Τσίπρα για να μπλοκάρει τη δόση στο Eurogroup"
Δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον ότι «δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών, χαμένη όμως πια». Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο κύριος Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να μην συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης τον Μάιο.
«Με πιάσανε με την γίδα στη πλάτη; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου; Όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Στουρνάρας και απέδωσε σε «κουτοπονηριά» την πρόταση μομφής εναντίον του. «Η κυβέρνηση λειτουργεί αποστομωτικά για όσους μικρόψυχους επέλεξαν τον λαϊκισμό. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι προσπάθειες της χώρας αναγνωρίζονται διεθνώς», επεσήμανε ο κύριος Στουρνάρας.
Η πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε- όπως είχε προαναγγείλει- να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος απάντησε ότι η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Σώματος δεν μπορεί να κατατεθεί σε ημέρα νομοθετικής εργασίας της Βουλής. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κατατεθεί γραπτώς και να υπογράφεται από 50 βουλευτές, επομένως θα συζητηθεί από τη Δευτέρα.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον «κίνημα υπέρ της ακρίβειας».
Μετά την εξέλιξη αυτή, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θα επιστρέψει για να ψηφίσει επί του πολυνομοσχεδίου.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το δυστύχημα για τη χώρα είναι πώς έχει αξιωματική αντιπολίτευση, επιπέδου 15μελούς μαθητικού συμβουλίου...
«Διεξάγεται ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα πραξικόπημα, μια συνταγματική εκτροπή με προφανή σκοπιμότητα για να μην συζητηθεί στη βουλή η ουσία των μεγάλων ζητημάτων του τριπλού εγκλήματος που θέτει αυτό το πολυνομοσχέδιο που αφορά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή την εκτροπή δεν μπορούμε ούτε να την αναγνωρίσουμε ούτε να την νομιμοποιήσουμε. Αποχωρούμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ αρνητική ήταν η στάση του Φώτη Κουβέλη.
Οι φόβοι για τη χρηματοδότηση
Όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, εάν γινόταν δεκτή η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, τότε δεν θα υλοποιείτο η απόφαση για εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup/Ecofin την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς δεν θα είχε ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι είχε στόχο να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης και επομένως τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος μέσω των επιδομάτων, λίγο πριν τις εκλογές.
Τα όργανα άρχισαν νωρίς...
Οι αντεγκλήσεις, οι υψηλοί τόνοι και τα ομαδικά πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των συζητήσεων τόσο το Σάββατο στις αρμόδιες επιτροπές, όσο και τη Κυριακή στην Ολομέλεια, με φόντο την παραίτηση που υπέβαλε το Σάββατο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και τη νέα συμφωνία Χατζηδάκη- Τσαυτάρη, για τη διάρκεια του γάλακτος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα υποστηρίζοντας αφ' ενός ότι το πολυσέλιδο νομοσχέδιο δόθηκε στους βουλευτές λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση, και αφ' ετέρου ότι από τη διαδικασία προβλέπεται να μιλήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις δυο βουλευτές και ο Αλέξης Τσίπρας.
Επί της ουσίας, το ενδιαφέρον μονοπώλησε για ακόμη μια φορά το θέμα του γάλακτος. Ημερομηνία λήξης στις 7 ημέρες απ' την ημερομηνία παρασκευής του, θα έχει το παστεριωμένο γάλα, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση της επίμαχης διάταξης του πολυνομοσχεδίου, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Η νομοτεχνική βελτίωση κατατέθηκε μετά τη συμφωνία Χατζηδάκη - Τσαυτάρη, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης. Απομένει βέβαια να δούμε τί θα πεί η τρόϊκα, για τις αλλαγές... Οι επικεφελής της τριμερούς φέρονται να έχουν ποστείλει στην κυβέρνηση επιστολή στην οποία διαμηνύουν ότι πρέπει να εφαρμόσει επακριβώς τα όσα συμφωνήθηκαν για το γάλα, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η τελική συμφωνία δεν υφίσταται.
Άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο κος Χατζηδάκης, αφορούν την αναλυτική διατύπωση του ορισμού των "λογοτεχνικών βιβλίων" που διατηρούν την ενιαία τιμή βιβλίου, την μείωση σε τρεις (και όχι "τουλάχιστον τρεις") των τουριστικών περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά η κυριακάτικη εργασία για 52 Κυριακές το χρόνο, την κατάργηση του ερωτηματολογίου που όφειλε να καταθέσει ο διακινητής τσιμέντου προκειμένου να μην το αποθηκεύσει σε κέντρο διανομής (αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση), την κατάργηση της ηλεκτρονικής καταχώρησης απορρυπαντικών, την άρση του περιορισμού των εταιρΕιών να μην αυξάνουν την τιμή πώλησης των προϊόντων τους ενόψει του επικείμενου κώδικα δεοντολογίας που θα ρυθμίζει τα θέματα προστασίας του καταναλωτή κ.ά..
Αλλαγή κλίματος βλέπει η κυβέρνηση- Τα σενάρια για τον Στουρνάρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα βγει αλώβητη από τη ψηφοφορία, θα υπάρξει ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων στη χώρα έως τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου που θα ανατρέψουν το σημερινό βεβαρημένο κλίμα στην κοινωνία.
Επιγραμματικά, η επιτυχημένη έξοδος της Αθήνας στις αγορές εντός του Απριλίου θεωρείται βέβαιη στην κυβέρνηση. Θα αντληθεί ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κατέβει και το «κατώφλι» του 6%. Σημαντική θεωρείται και η απόφαση του Eurogroup της άλλης εβδομάδας, που θα δρομολογήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με τον πρωθυπουργό να ζητεί να υπάρξει άμεσα σχετική συμφωνία.
Η κυβέρνηση επενδύει επίσης πολιτικά στη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο σηματοδότησης της επόμενης ημέρας στην κυβέρνηση αναμένεται και ανασχηματισμός, με εμβληματική τη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ή σε άλλο πόστο.
Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, προϊδεάζει γι΄αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ότι θεωρεί πως έχει κλείσει ο κύκλος του στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι ως χώρα "βγήκαμε από τον τάφο. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Κινηθήκαμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αλλά τα καταφέραμε", τονίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr