Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον Κώστα Γεωργάκο, μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου Μεσιτών νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι, ορισμένες περιπτώσεις που έφθασαν στο πειθαρχικό συμβούλιο επιλύθηκαν με επιπλήξεις και συστάσεις. Το πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει ποινές όπως χρηματικό πρόστιμο (κυμαίνεται από 2.000 έως 10.000 ευρώ) και ανάκληση άδειας.
Στις περιπτώσεις που "ξεχωρίζουν" αρνητικά, είναι αυτή ενός μεσίτη που εισέπραττε τα ενοίκια ενός ιδιοκτήτη και δεν του τα παρέδιδε. Τελικά, έπειτα από μια επίπληξη που του έγινε από το πειθαρχικό, τα παρέδωσε. Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή ενός συνεργάτη σε μεσιτικό γραφείο (είναι προς εξέταση από το πειθαρχικό) που έληξε τη συνεργασία του μ' αυτό και φεύγοντας πήρε το πελατολόγιο και τη βάση δεδομένων.
Στην παραμεσιτεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι "κωδικοί", δηλαδή συνεργάτες γραφείων που δεν είναι μεσίτες και για να αποφύγουν οποιαδήποτε "αποκάλυψη", αναφέρονται ως κωδικοί. Η παραμεσιτεία (ορίστηκε με το νόμο 4072/2012) εντείνεται, είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τζάρος. Αυτή η αυξητική τάση οφείλεται σε πολλούς λόγους κατά τον ίδιο: "Κάποιοι το βρίσκουν σαν παράπλευρο όφελος, οπότε μπορούν να το κάνουν αυτό εδώ χωρίς κόστος και χωρίς να αποδώσουν φόρους".
Όμως, από το φαινόμενο δεν απουσιάζουν και ορισμένοι που παλαιότερα ήταν μεσίτες, αλλά πλέον δεν είναι, που, εμφανίζονται ως μεσίτες χωρίς να έχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά, είπε ο κ. Τζάρος. Ο ίδιος "κατηγοριοποίησε" την παραμεσιτεία σε δύο οικονομικές κλίμακες, σε όσους "κάνουν τις μεγάλες δουλειές χιλιάδων ευρώ" και σ' αυτούς που "πάνε για ένα μεροκάματο". Τις διαστάσεις της παραμεσιτείας θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, σε ημερίδα με θέμα "Η μεσιτεία και η παραμεσιτεία στις αστικές συμβάσεις" που θα γίνει στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Money Show" στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr