Με μια σαφή προσπάθεια να βάλει ως δίλημμα το ερώτημα χαμηλές τιμές ή προστασία συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του 82% των προτάσεων του ΟΟΣΑ έχει να κάνει με την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά σε δομικές αλλαγές, διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, αλλά κι ότι ο καταναλωτής διευρύνει τις επιλογές του.
«Ποτέ δε θα μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιοι θα ψηφίσουν για να έχουμε ακριβό γάλα, φάρμακα κλπ. Είναι χρέος μας απέναντι στον καταναλωτή. Είναι επιταγή της συνείδησής μας. Έπρεπε να είχαν γίνει οι αλλαγές αυτές εδώ και δεκαετίες, αλλά συναντούσαν αντιδράσεις. Τώρα με την κυβέρνηση συνεργασίας θα προχωρήσουν», σημείωσε.
Ωστόσο την Παρασκευή, οι «ενωμένες» δυνάμεις αγελαδοτρόφων, βιβλιοπωλών, φαρμακοποιών σε κοινή συνέντευξη τύπου αναμένεται να ξιφουλκήσουν εναντίον του νομοσχεδίου. Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει. «Διαμορφώθηκε ένα ασφυκτικό πλαίσιο όλα αυτά τα χρόνια» είπε και προσέθεσε: «Σπάμε άλατα δεκαετιών, τα νομοθετημένα καρτέλ που ευνοούσαν τους λίγους σε βάρος των πολλών. Θα πέσουν οι τιμές σε σειρά ειδών πρώτης ανάγκης»
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις όποιες αντιδράσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι από αυτούς που βολεύονται με το υπάρχον αρτηριοσκληρωτικό πλαίσιο. «Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις ειδικά από όσους είναι εντός της αγοράς. Έχουν δικαίωμα οι καταναλωτές να δουν τις τιμές να πέφτουν μετά τη μείωση των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να διασφαλίσει τα συμφέροντα καταναλωτών. Άλλωστε, δεν είναι μόνο αυτές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουμε» είπε και τόνισε ότι οι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει αξιοποιηθεί από άλλα κράτη, π.χ. Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία. Η διαβούλευση σημείωσε κράτησε παραπάνω από ένα χρόνο, ζητήσαμε προτάσεις από πολλούς. Έχουμε αξιοποιήσει το 82% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, 8% αφορά σε αλλαγές με βάση κυβερνητικές αποφάσεις, γάλα, φάρμακα, 5% θα εξεταστεί στο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου» είπε.
Σε σχέση με το γάλα που αποτέλεσε και το κεντρικό σημείο τριβών ξεκαθάρισε ότι πλέον δημιουργούνται δύο κατηγορίες, το γάλα ημέρας και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Ουσιαστικά η αρχική πρόταση άλλαξε διατύπωση και σερβιρίστηκε στην Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης και αποφυγής πολιτικής κρίσης. «Ηη επιστήμη και η τεχνολογία θα απαντούν στο θέμα διάρκειας του γάλακτος. «Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογικές δυνατότητες σε κάθε εταιρία , θα υπάρχει ο έλεγχος και δε θα υπάρχει καταστρατήγηση του πνεύματος του νόμου. Στην περίπτωση του παστεριωμένου γάλακτος ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή με σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων η διάρκεια ζωής. Κάτι παραπλήσιο πρότεινε ο κ. Χαρακόπουλος» υπογράμμισε.
Σε σχέση με πιθανές παραπλανήσεις των καταναλωτών με υπερβολική και καταχρηστική του όρου φρέσκου, ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει πλαίσιο περί εμπορικών ισχυρισμών για τη χρήση όρου φρέσκου ενώ τόνισε ότι «η μη θέρμιση πριν τη διαδικασία διασφαλίζει τη θρεπτική αξία του γάλακτος», και άρα μπορεί να δικαιολογήσει ανώτερη τιμή. Επίσης σημείωσε ότι θα αποσταλεί επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο που ζητείται να αναγράφεται η χώρα προέλευσης στη συσκευασία, κάτι που όμως επανειλημμένα έχει αρνηθεί η Επιτροπή καθώς αντιβαίνει σε κοινοτικούς κανόνες της εσωτερικής αγοράς.
Γιώργος Αλεξάκης
- YYYYYYY_YYYYYYY.docx (163 Λήψεις)
- YYYYY.docx (274 Λήψεις)
- YYYY.docx (248 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr