Με την οδηγία αυτή απαιτούνται νέα αυστηρότερα πιστοποιητικά για την είσοδο προϊόντων ελαφράς βιομηχανίας (ενδύματα, υποδήματα) στις εν λόγω αγορές και ουσιαστικά καταργούνται τα προηγούμενα πιστοποιητικά εισαγωγής (GOTS). Με τη νέα οδηγία, είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στη Ρωσία και κυρίως οι επιχειρήσεις παιδικών ενδυμάτων και γυναικείων εσωρούχων θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα σ’ αυτή την μεγάλη αγορά.
Όπως γίνεται αντιληπτό για πολλοστή φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έχει ανοίξει διάπλατα την αγορά της, με μείωση στο ελάχιστο των δασμών και των εμποδίων, στα εισαγόμενα προϊόντα των κλάδων ένδυσης- υπόδησης, αντίθετα αδυνατεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών προϊόντων στις τρίτες χώρες όπου με διάφορα προσχήματα διατηρούνται υψηλοί δασμοί και επιβάλλονται συνεχώς διάφορα τεχνικά εμπόδια. Ο ΣΕΠΕΕ έχει ήδη επικοινωνήσει με την EURATEX και τις Ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να υπάρξει αναστολή στην εφαρμογή της οδηγίας και αναμένονται εξελίξεις.
Αναφορικά με την περυσινή πορεία του κλάδου, όλοι οι δείκτες εμφάνισαν σαφή βελτίωση. Η έντονα πτωτική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα περιορίστηκε σημαντικά στους περισσότερους δείκτες και ορισμένοι έγιναν θετικοί για πρώτη φορά από το 2008. Η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη στην ένδυση απ’ ότι στην κλωστοϋφαντουργία. Ειδικότερα:
- Η παραγωγή συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και έκλεισε με -4,1% στην ένδυση (-7% το 2012) και -14,8% στην κλωστοϋφαντουργία (-19,8% το 2012).
- Ο κύκλος εργασιών σημείωσε στην ένδυση αύξηση κατά 1% (-19,8% το 2012) ενώ στην κλωστοϋφαντουργία σημείωσε κάμψη -4,9% (-21,7% το 2012).
- Για την ένδυση ήταν η πρώτη θετική χρονιά μετά το 2008. Σ’ αυτό συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών κατά 1,1% (-10% το 2012) και κυρίως των εξαγωγών πλεκτών ενδυμάτων +3,7% (-9,4% το 2012).
- Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν σημαντική αύξηση την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου γεγονός που οδήγησε έστω και οριακά σε μικρή αύξηση κατά 0,7% στο σύνολο του έτους.
Επίσης, οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν αύξηση κατά 3,2% (-18,5% το 2012) γεγονός που επιβεβαιώνει την σταδιακή ομαλοποίηση της πορείας της εγχώριας αγοράς μετά το καλοκαίρι του 2013. Όσον αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων συνέχισαν την πτωτική πορεία κατά 2% με σημαντική όμως επιβράδυνση έναντι των προηγούμενων ετών. Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά σημείωσαν για το σύνολο του έτους μικρή πτώση κατά -2,9% (-19,7% το 2012).
Από την ανάλυση της πορείας της ένδυσης μέσα στο 2013 συμπεραίνονται τα παρακάτω:
- Όσον αφορά την εγχώρια αγορά ξεκίνησε με σημαντική πτώση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ακολούθησε μια περίοδος σταθεροποίησης έως το τέλος καλοκαιριού, στη συνέχεια παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου και έκλεισε τον Δεκέμβριο με μικρή πτώση. Συνολικά η αγορά μετά το καλοκαίρι εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης με ανοδική προοπτική.
- Όσον αφορά τις εξαγωγές η κατάσταση ήταν αντίστροφη. Ξεκίνησε με σημαντική άνοδο το πρώτο εξάμηνο και ακολούθησε πτωτικά μετά τον Ιούνιο.
Συνολικά η χρονιά έκλεισε θετικά για πρώτη φορά μετά το 2006. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr