Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μάλιστα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έστειλε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα σε όσους βουλευτές της συγκυβέρνησης αντιδρούν στις ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ που προωθούνται με αιχμή- μεταξύ άλλων- το γάλα και τα φάρμακα. 'Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, "οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών. Γι΄ αυτό είμαι και βέβαιος ότι όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν στις λεπτομέρειές τους αυτές τις ρυθμίσεις, θα τις στηρίξουν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης" και συνέχισε λέγοντας ότι "οι ρυθμίσεις αυτές είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί".
Από την άλλη πλευρά, όπως επεσήμαιναν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, οι μεταρρυθμίσεις του "πακέτου ΟΟΣΑ" πρέπει να ψηφιστούν για δύο λόγους: πρώτον γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι χρήσιμες και δεύτερον γιατί υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές που δεσμεύει προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των μέτρων. Εάν οι ρυθμίσεις παρεκκλίνουν των όσων έχουν εξαγγελθεί, τότε δεν εξυπηρετείται ο στόχος που είναι να προκύψουν οφέλη για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αναγνωρίζονται ως θετικές οι ρυθμίσεις για το "γάλα ημέρας" και το "ελληνικό σήμα", διευκρίνιζαν πως δεν τίθεται προς συζήτηση ζήτημα ημερών διάρκειας του γάλακτος γιατί το όριο των 8, 10, ή και 11 ημερών, είναι τεχνολογικό όριο επιστημονικά προσδιορισμένο.
Στο θέμα του γάλακτος, αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, εκτιμώντας ότι το όφελος του καταναλωτή από τη ρύθμιση για το γάλα, μπορεί να ξεπεράσει τα 5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.
Στυλώνει τα πόδια ο Χαρακόπουλος
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δεν υπαναχωρεί για το θέμα του γάλακτος και προειδοποιεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν αλλάξει η επίμαχη διάταξη. Λάβρος κατά του υπουργού Ανάπτυξης εμφανίζεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος φέρεται να έχει συνολικό πρόβλημα συνεννόησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο μέσω «γάλακτος» αμφισβητεί...
Όμως, νέα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -και εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης- κ. Θ. Μωραίτης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται στην Βουλή.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη «να μην έρθει να υπερασπιστεί αυτά τα οποία προτείνει ο ίδιος και όχι η τρόικα». Μάλιστα χαρακτήρισε εξευτελισμό της Βουλής τον τρόπο με τον οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το πολυνομοσχέδιο (με τρία άρθρα και ως καταπείγον). "Είναι λυπηρό για άλλη μια φορά να εξευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κρίμα που μέσα σε τρία άρθρα θα έρθουν τόσα πράγματα", είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, προσθέτοντας ότι: "Ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη να πει ένα όχι σε όλα αυτά". Επίσης, είπε ότι "δεν έχει έρθει το πολυνομοσχέδιο, αλλά ενημερώνω ότι διάφορες επαγγελματικές ομάδες κάθονται μαζί με τον υπουργό και διαπραγματεύονται. Ε, αυτό κι αν δεν είναι η μεγάλη ξεφτίλα", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι "κάποιοι κλείνουν από την πίσω πόρτα τα θέματά τους. Αυτή είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και αυτό το πελατειακό κράτος έχει πρόσωπο", κατέληξε.
Την αντίθεσή του επανέλαβε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μ. Κασσής, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και βουλευτή της ΝΔ, κ. Γ. Βλάχου, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ρύθμιση για την διάρκεια ζωής του γάλακτος είπε ότι "όπως είναι η ρύθμιση διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της κτηνοτροφίας".
Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης κάνοντας λόγο για απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όπως είπε, εξάλλου, «ακούμε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και θέματα που δεν είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα» και ζήτησε «να βγουν».
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του για το γάλα, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της πρότασης των αγελαδοτρόφων και κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr