Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ένας προγραμματισμός δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση, και ότι με την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» εφόσον «δεν προβλεφθεί, αυτοί οι φόροι, από τους πόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούσαν ένα μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, από πού και πώς θα καλυφθούν, και τι επιδράσεις θα έχουν στη βιωσιμότητα, στα επίπεδα συντάξεων ή γενικότερα στα επίπεδα παροχών των συγκεκριμένων ταμείων».
Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε, έχουμε τη μείωση των εισφορών αθροιστικά εργαζομένων και εργοδοτών, που θα επιφέρει απώλεια ύψους 1 δισ. στα ταμεία, επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναζήτησης αυτού του δισ. για να μην οδηγηθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε μείωση των συντάξεων. Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι για το προσεχές εξάμηνο, 1/7- 31/12/2014, έχει προβλεφθεί ότι θα καλυφθεί από μέρος του πλεονάσματος του 2013, επομένως «πρόβλημα θα υπάρξει για το 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί από το πλεόνασμα εκείνου του έτους ή από κάποια άλλη πηγή προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων».
Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων σε τρία, επισήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στον ΟΑΕΕ. Ανέφερε ότι λίγο πολύ στο ΙΚΑ καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας και στον ΟΓΑ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό, λοιπόν, που απομένει είναι η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, όπως είναι των γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων κ.ά. Εδώ, τόνισε, πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί να υπάρχει σαν στόχευση η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του ΟΑΕΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του αποθεματικού κεφαλαίου που διαθέτουν τα άλλα ταμεία, διότι τα άλλα ταμεία διατηρούν αυτό το κεφάλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν, στο παρόν και στο μέλλον, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τους. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να μην οδηγηθούμε σε μειώσεις των συντάξεων».
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στην οργάνωση και στη λειτουργία τού ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο επισήμανε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα γίνουν προσεκτικά και στη βάση μελετών που μπορούν εκ των προτέρων να προσδιορίσουν μαθηματικά το οποιοδήποτε όφελος ή την οποιαδήποτε συνέπεια» υπογράμμισε.
Μια σοβαρή αλλαγή στα εργασιακά, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επίσης, είναι η απελευθέρωση στη λειτουργία των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, σημείωσε, προσθέτοντας πως ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ίσχυε μόνο για έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων, «φαίνεται τώρα ότι η διάταξη θα περιλαμβάνει και τακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και βέβαια διευρύνεται στους οικοδόμους, προκειμένου να εργαστούν σε μεγάλα δημόσια έργα κλπ». Επόμενη δυσμενής αλλαγή, συνέχισε ο κ. Ρομπόλης, είναι η κατάργηση των τριετιών, μέχρι 31/1/2017, για μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε κάποιο μακροχρόνια άνεργο πάνω από 25 ετών και είχε από την προηγούμενη εργασία του 3 ή 4 τριετίες, εάν επαναπροσληφθεί, σε ό,τι αφορά τις τριετίες θα του κοπούν κατά 50%. Αυτό ως στρατηγική έχει τη μείωση του μέσου μισθού προς τα επίπεδα του κατώτατου, επομένως εάν εισαχθεί αυτό το μέτρο στην οικονομία, θα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στον κατώτατο μισθό και από εκεί και πάνω θα έχουμε τον ανώτατο μισθό στα στελέχη των επιχειρήσεων» τονίζει.
Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι οι ομαδικές απολύσεις: Η συμφωνία που έχει γίνει για τη διάταξη και θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο είναι να μείνει το 5% όπως είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη αλλαγή, αλλά να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να μην υπογράφει ο υπουργός την απόφαση αλλά ο γγ, νομίζω μάλιστα ότι γίνονται και συζητήσεις μήπως σε αυτό το πολυνομοσχέδιο και όχι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο αυξηθεί το ποσοστό από το 5% στο 10%. Αυτό το λέγω με κάθε επιφύλαξη, πρέπει να δει κανείς πώς θα είναι η οριστική διατύπωση του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Παρασκευή, καταλήγει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr