Από την άλλη βεβαίως γίνεται αντιληπτό, ότι το υπουργείο Υγείας θέλει να οριοθετήσει πλήρως την ανεξέλεγκτη έως σήμερα αγορά των γενοσήμων, επιτυγχάνοντας, αφενός περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, και αφετέρου φρένο στην αισχροκέρδεια της συγκεκριμένης αγοράς.
Είναι γνωστό, ότι τα γενόσημα που πωλούνται στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι στιγμής συγκριτικά με άλλες αγορές είναι ακριβότερα έως και 800%.
Και αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι εισάγεται η δραστική ουσία, δηλαδή δεν παράγεται στην Ελλάδα.
Επίσης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το υψηλό κοστολόγιό τους οφειλόταν στο γεγονός ότι η ανώτατη τιμή (ex factory) παραγωγού ή εισαγωγέα των γενόσημων φαρμάκων έφθανε στο 80% του πρωτότυπου, ενώ σήμερα έχει οριστεί στο 65% της τιμής.
Πώς όμως τελικά προσδιορίζεται το όφελος για τον ασφαλισμένο; Διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα των υπουργικών αποφάσεων και κάνοντας τους ανάλογους υπολογισμούς για κάθε επιπλέον 250.000 ευρώ πωλήσεις γενοσήμων - που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από την δημοσίευση του δελτίου τιμών- οι τιμές μειώνονται κατά 1%.
Τα γενόσημα με λιανική τιμή πάνω από 12 ευρώ η τιμή τους ανά συσκευασία μειώνεται κατά 15% επί της χονδρικής τιμής (1,8 ευρώ). Τα είδη με λιανική τιμή από 6,00 έως 11,99 Ευρώ μειώνονται κατά 5% (0,30 λεπτά έως 0,95 λεπτά) και των προϊόντων κάτω του 5,99 μειώνονται κατά 2,5% (0,15 λεπτά).
Οι εκάστοτε οριζόντιες μειώσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, δεν δύναται να μειώσουν την τιμή ενός γενοσήμου κάτω από το 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, παρά μόνον κατόπιν αιτήσεως του κατόχου αδείας κυκλοφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις στην τιμολόγηση των γενοσήμων έχουν καθοριστεί προ διμήνου με υπουργικές αποφάσεις και θα υλοποιηθούν με το νέο δελτίο τιμών του ΕΟΦ που αναμένεται τον Ιούλιο.
Τι περιλαμβάνει πλέον η τιμολόγηση ενός γενοσήμου
Απαραίτητα στοιχεία -προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση και με την ΕΕ -για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων είναι:
- το όνομα του φαρμάκου
- η δραστική ουσία
- η περιεκτικότητα σε δραστική ουσία
- η φαρμακοτεχνική μορφή
- η συσκευασία
- η κατηγοριοποίηση κατά θεραπευτική κατηγορία
- ο υπεύθυνος κυκλοφορίας
- η τιμή
- η ημερομηνία λήξης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα ή στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα, φαρμακευτικά προϊόντα παραγόμενα στην Ελλάδα που δεν δύναται να αντιστοιχηθούν ακριβώς ως προς την φαρμακοτεχνική μορφή σε φάρμακα αναφοράς που κυκλοφορούν στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά, λαμβάνουν τιμή η οποία καθορίζεται βάσει κοστολογίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας για κάθε μορφή και συσκευασία καθώς και οι δαπάνες Διοίκησης Διάθεσης – Διάδοσης καθοριζόμενες από αντίστοιχους επικαιροποιημένους ανά διετία πίνακες, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τα αντίστοιχα μέσα έξοδα του κλάδου.
Δεν θεωρούνται στοιχεία κόστους:
- τόκοι υπερημερίας
- φόροι προσωπικοί (φόροι εισοδήματος κ.λπ.)
- έξοδα για παραβάσεις διατάξεων που ισχύουν
- προμήθειες τρίτων και λοιπά έξοδα που δεν συσχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Για εκείνα τα φάρμακα για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής Ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται κλινικές φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ, στη διαμόρφωση του κοστολογίου λαμβάνεται επί πλέον υπόψη και η αξία νέων επενδύσεων, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής καθώς και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας.
Το ανώτατο ποσοστό καθαρού κέρδους ορίζεται σε 8,5% και υπολογίζεται στο συνολικό κόστος εκτός αποσβέσεων, τόκων και κέρδους υπέρ τρίτων για φασόν.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr